Nic Tummers Atrium

Jacobs Droom van Nic. Tummers nog maar twee weken te zien

In het Atrium zie je t/m 10 maart de tentoonstelling 'Jacobs Droom', dat één van de ideeën en dromen van Nic. Tummers voor Heerlen toont.

Onze nieuwe tentoonstellingsruimte, het Atrium, is niet alleen de moeite van het bezoeken waard vanwege de mooie, lichte ruimte vol glas, die wordt ingezet als extra ruimte voor museale presentaties. Maar ook om wát er te zien is. Zo zie je nu, nog maar twee weken, de tentoonstelling 'Jacobs Droom' van Nic. Tummers. Tummers was een beeldend kunstenaar en architectuurcriticus die bekend stond als fervent aanhanger van de ‘socio-ruimte’, ruimte die beeldende kunst, architectuur en stedenbouw midden in de samenleving samenbrengt.

De tentoonstelling laat een beeld uit 1957 zien. Het eerste beeld waarmee de beeldhouwer de stad in stapte. Nic. maakt een interpretatie van het Bijbelse verhaal ‘Jacob’s Droom’: Jacob legt zijn hoofd te rusten op een steen waar steden mee gebouwd worden. Nic. stelde voor dit beeld negen meter hoog in het uitzicht van de burgemeesterskamer te plaatsen in de nieuwe ruimte daar die hij Stadhuisplaza noemde, als symbool van hoop voor de toekomst van Heerlen. Het beeld bleef echter 1,35 meter hoog, en staat - wanneer het niet tentoon wordt gesteld - bij dochter Tamira in huis. In het Atrium zie je een speciaal voor de tentoonstelling geproduceerde, levensgrote variant van Tummers' Ladder tegen de Maan, naast zijn eigen sculptuur (foto), diverse schetsen en aanvullende documentatie.

Het Atrium is toegankelijk met een museumticket. Jacobs Droom is nog te zien t/m 10 maart.