Bertien+van+manen 10

Kaartverkoop Bertien van Manen gestart

Bertien van Manen in SCHUNCK

Vanaf vandaag zijn de kaarten voor de tentoonstelling Gluckauf van Bertien van Manen in de verkoop. 

Bertien van Manen (Den Haag, 1942) begon haar carrière als modefotograaf voordat zij als autonoom fotograaf de wereld over reisde. Ze wordt gezien als een van de vernieuwers van de documentairefotografie.

Van Manen fotografeert voornamelijk mensen in alledaagse situaties, in gebieden waar politieke en sociaal-maatschappelijke veranderingen plaatsvinden. Het draait in haar foto’s niet om historische gebeurtenissen, maar om de langdurige ontmoeting, de nabijheid tot de geportretteerden en het vastleggen van het dagelijkse leven.

onderdompelen in de cultuur

Kenmerkend voor Van Manens werk is dat zij er in slaagt dicht bij haar onderwerp te komen. In plaats van op en neer te reizen naar een plek dompelt zij zich onder in de plaatselijke cultuur en leeft zij samen met de mensen wiens leven ze documenteert.

"Soms belde ik gewoon ergens aan en vroeg ik of ik foto’s mocht maken. Vaak boden die mensen me dan een slaapplaats aan. Soms bleef ik wel een week bij hen, luisterde naar hun verhalen en legde hun doen en laten vast. Ik begon pas na een paar dagen foto’s te maken. Dan was er al een band ontstaan en hadden ze mij en mijn camera niet eens meer in de gaten.” (Bertien van Manen in De Limburger, 4 april 2023)

Van Manen fotografeerde behalve in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Rusland ook in onder andere China, Hongarije en in voormalige Sovjetrepublieken. Haar werk is wereldwijd tentoongesteld in musea waaronder Museum of Modern Art in New York, Maison Européenne de la Photographie in Parijs, Stedelijk Museum Amsterdam, FOAM Amsterdam, FoMu Antwerpen en Fotomuseum Winterthur.