Keith Haring Grace House Mural Naar Schunck

Keith Haring: Grace House Mural naar SCHUNCK

Op 9 maart 2022 opent de tentoonstelling over Keith Haring: Grace House Mural in SCHUNCK in Heerlen. 

De expositie laat vroeg werk zien (periode 1980-1984) van de jong gestorven kunstenaar Keith Haring, geliefd en wereldberoemd om zijn iconische stripachtige figuren. Centraal in deze expositie staat de Europese première van zestien wandstukken van de ‘Grace House Mural’ – een muurschildering die hij in 1983 maakte in een New Yorks katholiek jeugdcentrum.

Haring sneed met zijn energieke en speelse lijnen maatschappelijke thema’s aan als racisme, homo-emancipatie, aidsbestrijding en drugsmisbruik. Zijn werk kwam vaak spontaan tot stand in publieke ruimtes. Inspiratie vond hij hierbij in New York, het nachtleven en de mensen die hij hier ontmoette. De tentoonstelling gaat in op het informele en performatieve karakter van zijn werk en op de sociale thema’s die onverminderd relevant zijn. Ook het werk van tijdgenoten uit de New Yorkse kunstscene begin jaren tachtig wordt getoond.

Keith Haring

De Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (1958 – 1990) leefde en werkte in New York. Tijdens zijn studie aan de The School of Visual Arts kwam hij in aanraking met graffiti en street-art waarna hij zich toelegde op het maken van kunst toegankelijk ‘voor iedereen’, in openbare ruimtes. In zijn leven maakte hij meer dan 50 muurschilderingen waarvan slechts de helft bewaard gebleven zijn. De stukken uit de ‘Grace House Mural’ die in maart 2022 te zien zijn, zijn gered uit het voormalig katholieke jeugdcentrum in New York vlak voordat het pand verbouwd werd. Keith ontwierp ook decoratieve producten en T-shirts met zijn tekeningen erop – betaalbaar voor een brede doelgroep – die hij verkocht in zijn eigen winkel The Pop Shop, met vestigingen in New York en Tokio. Op 31-jarige leeftijd overleed hij aan de gevolgen van aids. Vlak voor zijn dood richtte hij de Keith Haring Foundation op die zijn archief en erfgoed beheert en educatieve projecten en projecten met betrekking tot aidsbestrijding financiert.

De tentoonstelling over Keith Haring is tot stand gekomen in samenwerking met Museum Museum of Contemporary Art (MCA) Denver, de provincie Limburg en de gemeente Heerlen. Voor SCHUNCK is dit na de tentoonstelling Basquiat: The Artist and His New York Scene uit 2019 de tweede samenwerking met Museum MCA Denver.

Lees hier meer over de tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural