Schunck Badeklasser Jacqueline Muitjens 2022

Kennismaken met een Badeklasser: Jacqueline Muitjens

Credits: Dani Silvia

Met haakwerk toewerken naar een kathedraal: dat is niet iets wat je dagelijks hoort. Toch is dit precies wat kunstenaar Jacqueline Muitjens momenteel bezighoudt. Tijd voor een kennismaking.  

De 55-jarige kunstenaar uit Nuth is van vele markten thuis. Hoewel ze is opgeleid in de schilderkunst, is ze nooit het type geweest dat zich op één ambacht toelegt. “Ik vind teveel leuk: fotografie en collages maken, maar ook video en momenteel veelal het werken met textiel. Ik vind het bewonderenswaardig als mensen iets kiezen en daarvoor gáán, maar dat doe ik niet. Daarvoor spreken teveel verschillende materialen me aan.”

Over het haken is ze op dit moment bijzonder enthousiast. “Ik woon dichtbij een bos in Nuth, waar ik al van kinds af aan naartoe ga. Telkens als ik daar ben daalt er een enorme rust over me heen, alsof ik een kerk binnenkom. Dat zelfde gevoel heb ik als ik haak, ik raak er bijna van in trance. Ik word heel rustig en mijn gedachten worden geordend. In het verlengde daarvan ben ik nu bezig met het bouwen van een kathedraal, iets wat monumentaal is, en erom bekend staat nooit af te geraken binnen een mensenleven. Mijn uitgangspunt is daarbij dat gevoel van de kerk en het bos: hier kom ik thuis en ben ik veilig. De kathedraal is dus niet zozeer iets letterlijks, maar een eigen wereld van objecten die ik in mijn atelier plaats – dat kunnen houtskooltekeningen zijn, haakwerken of nog iets anders. Sommige stukken hangen, sommige staan op een standaard, of soms is iets aan hout bevestigd. Het is mijn eigen idioom.”

Groots dromen

Kunst heeft Jacqueline altijd aangetrokken, maar omdat er in haar omgeving werd gehamerd op het leren van een vak belandde Jacqueline in het bedrijfsleven. “Op een gegeven moment, zo’n twintig jaar geleden, besloot ik iets anders te gaan doen. Toen is mijn droom uitgekomen en heb ik me volledig toegelegd op kunst. Ik ben in het dagelijks leven ook mantelzorger, maar in mijn hoofd ben ik áltijd met kunst bezig. Ik ben dan ook het liefst zoveel mogelijk in mijn atelier in Carbon6 in Heerlen.” Als kunstenaar heeft ze nog best wat ambities. “Ik wil meer bij mezelf blijven, en vooral: groots dromen. Met het bouwen van een kathedraal ben ik al goed op weg”, lacht ze.

Prikkelen en uitdagen

Het solistische en soms eenzame kunstenaarsbestaan heeft Jacqueline ertoe verleid zich bij Badeklasse aan te melden. Daarnaast zocht ze meer prikkels en uitdaging. “David legt constant verbindingen met mensen en instellingen, om zo kunst bij iedereen te brengen. Dat spreekt me zelf ook heel erg aan. Dat was voor mij de reden om mee te doen aan Badeklasse. Wat ik heel erg leuk eraan vind, is dat het je verplicht om je eigen veilige atelier te verlaten. Daar moet ik mezelf constant motiveren en alleen eigen ideeën uitwerken. Badeklasse daagt je uit.”

All You Can Art

Jacqueline vervolgt: “David heeft altijd interessante vragen, hij heeft veel energie en is altijd met projecten bezig waar je aan mee kunt doen. Zo heb ik inmiddels aan het project ‘Look At Me Now’ meegedaan, in het Rijksmuseum. Voor ‘All You Can Art’ mocht ik samen met een andere kunstenaar van de Badeklasse exposeren in de Kunsthal in Rotterdam. We werden gekoppeld en het feit dat we elkaar nog niet kenden, maakte het juist leuk. Ze is een heel andere kunstenaar dan ik, en door het intensieve samenwerken leer je heel veel van elkaar. Je wordt gedwongen om meer buiten de gebaande paden te denken, maar komt altijd weer bij jezelf terug. Ik wil altijd mijn eigen handtekening terugzien in mijn werk.” De opdracht van beide Badeklassers was om een interpretatie te maken van de kunstwerken die David en collega’s hadden uitgezocht. “Ons werd een bronzen beeld van een giraffe toebedeeld. Wij hebben uiteindelijk een abstracte installatie gemaakt, met veel verschillende materialen; textiel, dozen, hout en nog meer. Dat is iets wat ik normaal nooit zou maken. En dat maakt het dus juist zo uitdagend!”

www.jacquelinemuitjens.com

Wil je meer weten over Badeklasse? 
Kijk hier >