Morena+bamberger+schunck

Kennismaken met: Morena Bamberger

Morena Bamberger (28) is een van de genomineerden voor de Parkstad Limburg Prijs. Met haar werk stelt ze zich kwetsbaar op, en wil ze anderen aanmoedigen dat ook te doen.  

In een wereld waarin iedereen snel oordeel klaar heeft en weinig mensen echt zichzelf durven te zijn, is er het verfrissende tegengeluid van Morena Bamberger. Alles wat zij doet en maakt straalt authenticiteit uit; ze werkt dan ook puur op intuïtie en gevoel. Haar werk laat zich lastig omschrijven, ze beheerst vele ambachten en combineert deze dan ook gretig. Wat ze ook maakt, het gebeurt altijd vanuit een meditatieve staat. Haar Sinti-afkomst en helderziende gaves maken dat ze zich geregeld in een andere realiteit begeeft. “De ontastbare wereld is net zo aanwezig als de wind. Hij is er wel, en iedereen voelt het, maar je kunt het niet zíen”, zo legt ze zelf uit. Haar werk bestaat uit schilderingen, sculpturen, verhalen, klanken, geuren en meer. Het is allesomvattend.

De kunstenares studeerde in 2018 af aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design. Daarop volgde meteen een drukke periode: ze exposeerde in de een na de andere tentoonstelling, van de Beurs van Berlage tot een residency in Leeuwarden. Toen de covid-tijd aanbrak, kwam alles tot stilstand; niet alleen qua werk, maar ook in haar ‘zijn’. Het bracht tijd voor reflectie en bezinning; ze besloot alleen nog projecten aan te nemen die een opwaartse spiraal van energie creëerden. “De liefde en tijd en energie die ik in mijn werk stopte was niet wederkerig. Dit zorgde ervoor dat de cirkel nooit rond was en ik gevoelsmatig uitgeput raakte.”

Al sinds klein meisje ervaarde Morena de wereld op een intuïtieve en hooggevoelige manier, ze kon mensen goed aanvoelen en helpen. “Na vele persoonlijke gebeurtenissen is mijn passie om mensen te helpen en te coachen op een natuurlijke wijze naast mijn kunstenaarschap ontstaan. Eigenlijk geheel in versmelting. Als intuïtief healer en coach wil ik de innerlijke wereld van mensen prikkelen, net als ik doe met mijn installaties op uiterlijk niveau. Enerzijds bied ik mensen hiermee ondersteuning, anderzijds geeft het me tegelijkertijd nieuwe inspiratie voor mijn beeldende kunst. Dat gaat hand in hand.”

Met Limburg heeft Morena veel, zo niet alles. Ze is geboren en getogen in Roermond, en woont en werkt nu vanuit Well, Noord-Limburg. “Mijn familie woont allemaal in Limburg, ik vind het er prettig. Ik heb ook geen intentie om hier ooit weg te gaan. Mensen blijven altijd hunkeren naar hun geboorteplek, is mijn ervaring.” Op de vraag naar wat haar werk zo anders maakt, antwoordt ze heel stellig. “Ik wil een heel belangrijke boodschap uitdragen. Vooral in deze tijd is het belangrijk dat mensen diep naar binnen keren, en dicht bij zichzelf blijven. Ik wil daarin een voorbeeld zijn, en draag dat ook uit in mijn werk. Ik ben altijd mezelf, en schaam me daar niet voor. Mijn werk is een oproep voor kwetsbaarheid en het nemen van risico’s; ik durf het, dus waarom jij dan niet?”

Om deze boodschap te illustreren zal Morena bij SCHUNCK-sculpturen uit haar installatie ‘Canis Lunatic’ tonen. “De sculpturen zijn buitenaardse wezens, van een zelf benoemd nieuw ras. Ze weerspiegelen het ontastbare, de beweeglijkheid, dat wordt gesymboliseerd door de draden die verbonden zijn aan de omgeving. De draden vertegenwoordigen de pure energie van onze verloren zintuiglijke vermogens en spirituele verbindingen met het universum. Het is mijn wens om herverbonden te zijn met onze verborgen zintuiglijkheid, waarmee we op een diepere gelaagdheid samen kunnen staan en voelen.”

Bekijk Morena aan het werk tijdens de Tentoonstelling over de Parkstad Limburg Prijs 2022