SCHUNCK Vera Gulikers atelierfoto PLP

Kennismaken met: Vera Gulikers

Vera Gulikers (30) is een van de genomineerden voor de Parkstad Limburg Prijs. Ze schildert en maakt sculpturen.  

Vera is geboren in Meerssen en studeerde aan de academie in Maastricht en Antwerpen. Daarna keerde ze terug naar haar Maastricht voor een residency aan de Jan van Eyck Academie. Inmiddels heeft ze een atelier in de AINSi; met grote ramen, hoog plafond en uitzicht op de Maas. “Ik werk hier graag; het is er rustig en het lijkt er altijd zonnig. Tegelijkertijd is het vlak bij de stad."

In haar schilderwerk draait het om de rol van de vrouw binnen de kunstgeschiedenis. Haar werk – schilderijen en sculpturen – is erg toegankelijk en kleurrijk. Ze legt uit waar dat vandaan komt. “Ik vind het belangrijk om iets te maken dat een kijker meteen aanspreekt, maar tegelijkertijd wel een diepere laag heeft. Zo trekken de kleuren en vormen van mijn werk in eerste instantie de aandacht, bij een tweede blik zul je zien dat er meer achter schuil gaat. Het lijkt abstract, maar het is in wezen heel figuratief.”

Ze vergelijkt haar stijl graag met een snoepwinkel, niet in de laatste plaats vanwege de ‘lekkere’ kleurtjes. “Het gebruik van de pastelkleuren is een typisch voorbeeld van hoe ik graag te werk ga: experimenteren en pas stoppen als ik mezelf ergens in herken. Ik werkte op de academie veel met gips en wilde een aantal felgekleurde sculpturen maken. Maar tijdens het proces bleek dat de kleuren steeds lichter opdroogden, het eindigde in pastel. Het beviel me. De aantrekkingskracht van de kleurtjes trekken de kijker als het ware naar de referenties die eronder liggen.”

Een docent op de academie liet haar weten een vieze smaak in zijn mond te krijgen van de pastelkleuren. “Zo’n opmerking triggert me, het geeft aan dat het schuurt. Dan ga ik er juist mee door”, lacht ze. “Ik zoek het spanningsveld op tussen het macho-achtige van het abstract expressionisme en het zoete, girly aspect van het pastel. Dat tegengeluid werkt.”

Op de vraag wat ze zou doen met het prijzengeld, mocht ze winnen, antwoordt ze bescheiden: “Het zou een mooie steun in de rug zijn om door te werken. Geld biedt vrijheid. Mijn ultieme droom is om nog jaren te kunnen doorschilderen op mijn manier, zonder beperkingen.”

Vera maakte eerder ook een muurschildering bij SCHUNCK. Lees er hier meer over.

De tentoonstelling van de Parkstad Limburg Prijs genomineerden bezoek je vanaf 30 oktober