Koningin Máxima

Koningin Máxima opent tentoonstelling Basquiat

©RVD – Jeroen van der Meyde

Hare Majesteit Koningin Máxima opent donderdag 31 januari de tentoonstelling Basquiat - The Artist and His New York Scene in SCHUNCK.  

In verband met de opening van de tentoonstelling Basquiat - The artist and his New York scene is SCHUNCK Glaspaleis op donderdag 31 januari tot 13:00 uur gesloten. Toegang is enkel en alleen voorbehouden aan genodigden van de officiële opening van de expositie.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van het werk en leven van de jonge Basquiat en tijdgenoten uit zijn periode in New York tussen 1978 en 1982. Tijdens de tentoonstelling is vroeg werk te zien van Basquiat en zijn tijdsgenoten, waaronder poëtische graffititeksten en grote canvassen.

Jean-Michel Basquiat werd geboren in New York en kreeg bekendheid als een van de leden van SAMO, een gelegenheidsduo van twee graffitikunstenaars dat eind jaren zeventig de muren van de Lower East Side van Manhattan beschreef met raadselachtige teksten. In enkele jaren ontwikkelde Basquiat zich van graffitiartiest naar internationaal erkend kunstenaar. Hij overleed op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van een overdosis.

Basquiat en zijn sociale en artistieke context spiegelen het postindustriële en streetwise karakter van Heerlen. De sluiting van de mijnen bezorgde de stad drugs-, prostitutie- en leegstandsproblemen in de jaren tachtig en negentig. Tegelijkertijd was deze achtergrond een voedingsbodem voor een levendige graffiti-, hiphop- en breakdance-scene, net als in het New York van de vroege jaren tachtig.

RVD, nr. 298

Lees meer over de tentoonstelling Basquiat – The Artist and His New York Scene >