Uitreiking+parkstad+limburg+publieksprijs

Liza Wolters winnaar Publieksprijs Parkstad Limburg Prijs 2022

Op zondag 15 januari – de laatste dag van de tentoonstelling Parkstad Limburg Prijs 2022 – heeft het bestuur van Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars i.s.m. SCHUNCK de winnaar van de Publieksprijs van Parkstad Limburg Prijs 2022 bekendgemaakt en uitgereikt.  

Tentoonstellingsbezoekers hebben gedurende de hele tentoonstellingsperiode de gelegenheid gehad hun stem uit te brengen op hun eigen favoriete kunstenaar. Van de vele uitgebrachte stemmen bleek Liza Wolters bij uitstek de publieksfavoriet. De gelukkige stemmer die daarmee door de organisaties een kunstwerk van Liza Wolters krijgt aangeboden is Sarah Rose Guitian Nederlof.  

Liza wolters

Het werk van Liza Wolters (1992, Landgraaf) onderscheidt zich door de verbeelding van subtiele, toevallig ontstane scènes in het alledaagse leven. Daarbij lijkt zij op het scherpst van de snede te werken om het bijna ongrijpbare aan de kijker te laten zien en voelen. Met een scherp oog en een meditatieve focus op een subtiele vormen- en bewegingstaal, legt Liza haar observaties vast in fotografie, installaties en meer recentelijk op video. De zorgvuldige kadering opent een wereld van vormen die ver boven de voorspelbaarheid en soms ogenschijnlijke saaiheid van het dagelijkse leven uitstijgt.

 "Toen ik negen was begon ik te fotograferen met een geleende analoge camera, die ik voortdurend bij me droeg. Ik fotografeerde voornamelijk mensen; dit was een van de eerste manieren waarop ik de verbinding zocht op een plek waarin ik dat miste. Dat zoeken is nog steeds een thema binnen mijn werk."

De ervaring van het werk van Liza is gelaagd. Evenzo boeiend en gefocust als de vastgelegde impressies, zijn de verschillende materialen waarop Liza werk afdrukt, zoals stof, papier, plastic en glas. En de wijze waarop zij de dialoog aangaat met de ruimte in de vorm van verstilde en subtiele installaties die de kijker meeneemt in een meditatieve zoektocht. De jury is ingenomen door het werk van Liza en voelt de potentie en de urgentie van verstilling en aandacht voor de wereld die zich permanent direct om ons heen bevindt. Verwondering en contemplatie – zo weet Liza ons te laten zien en voelen – gebeurt onder je neus. Als een parelduiker haalt zij dit in haar werk boven water.

Parkstad Limburg Prijs

De Parkstad Limburg Prijs is al 35 jaar dé prijs voor jonge beeldende kunstenaars uit Belgisch- en Nederlands Limburg. Met een prijzengeld van € 10.000,- is het een van de grootste kunstprijzen in Nederland. Deze kunstprijs die in 1996 is opgestart om een brug te slaan tussen jonge kunstenaars, het bedrijfsleven, de overheid en het publiek. Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars - de initiator - stelt zich tot doel talentvolle jonge Limburgse kunstenaars te helpen in hun ontwikkeling. De prijs is bedoeld voor beeldende kunstenaars tot 35 jaar die actief zijn of actief geweest zijn in Nederlands of Belgisch Limburg en een kunstopleiding succesvol hebben afgerond.

De Parkstad Limburg Prijs 2022 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bremen Bouwadviseurs, Coumans Advies, Daelmans Vastgoed, Miny & Jac Defauwes, DSM, Gemeente Heerlen, Gilles van de Wouw Praktijk voor bestuursrecht, Hendriks & Fleuren Zuyd Notarissen, Hydraflex, Janneke Schmeitz Culturele Marketingprojecten, JCI Land van Herle, Karin Theunissen bureau voor tekst en concept, Kublo Vastgoed, L’Ortye BV, van de Laar Makelaars, Mondriaan Fonds, OC Atelier T(h)reee, Ondernemersfonds Heerlen, Provincie Limburg, Query Design, Rabobank, SCHUNCK, Anne & Henk Smeijsters, Stadsregio Parkstad Limburg, Stienstra, Tandarts Genders, Thuis & Partners, Visit Kanne, VOC, Zuyderland.

De Parkstad Limburg Prijs wordt mede georganiseerd door SCHUNCK.