Hallo Angst David Bade X Mondriaan

Mondriaan ggz vereeuwigd in kunst van David Bade ‘Hallo angst’

Mondriaan kijkt terug op een bijzondere Week van de Psychiatrie 2022. Verbinding, openheid, warmte, creativiteit en lef stonden centraal.  

In de Week van de Psychiatrie vinden er in het hele land activiteiten plaats die bijdragen aan het creëren van openheid over psychische aandoeningen. Zoals de secretaris van de cliëntenraad Mondriaan deze week zei: “Mensen, doe toch gewoon over psychische klachten! Niemand ís zijn of haar stoornis.” En zo is het; iedereen kan in aanraking komen met de psychiatrie. Laten we die wetenschap normaliseren.

David Bade x Mondriaan bij SCHUNCK

David Bade verbond Mondriaan op het doek 

Kunstenaar David Bade, verbonden aan SCHUNCK, hield atelier in het restaurant op de hoofdlocatie in Heerlen. Ter plekke werkte hij aan zijn project 'David Bade tekent Heerlen onder de tafel!'. Hij liet zich inspireren door de mensen die Mondriaan maken, patiënten, vrijwilligers, medewerkers en anderszins betrokkenen. Zijn aanwezigheid en het zien ontstaan van een geweldig kunstwerk was erg waardevol. De komende periode blijft het werk geëxposeerd in bruikleen bij Mondriaan. David Bade: ”De ‘Hallo angst", want zo heet het werk, is net zo uitnodigend als Mondriaan. We zijn allemaal bang, maar bij Mondriaan leer je dat je niet bang hoeft te zijn.” 

Feestelijke afsluiting en onthulling kunstwerk 

Aan het einde van de middag onthulden Kor Bonnema (directeur SCHUNCK), Jean-Paul Essers (voorzitter raad van bestuur Mondriaan) samen met kunstenaar David Bade het kunstwerk. Bekijk hier dat moment. Jean-Paul Essers: “Dit was een geweldig slot van de week van de psychiatrie. Het is ongelofelijk knap hoe David in zijn kunstwerk de context van de psychiatrie heeft kunnen uitbeelden met veel gevoel voor onze patiënten en medewerkers.”