Universal+tongue

Non-stop dansen bij SCHUNCK tijdens schrit_tmacher Festival

Beeldend kunstenaar Anouk Kruithof heeft úren aan dansbeelden op social media gescreend, om uiteindelijk tot haar videoproject Universal Tongue (2018-2021) te komen. Voor schrit_tmacher Festival zie je de vier uur durende versie in de hal van SCHUNCK Glaspaleis.

Kruithof is gefascineerd door dans als vorm van zelfexpressie en empowerment. Ze onderzocht hoe dans zich door de geschiedenis heen heeft ontwikkeld als onderdeel van onze wereldwijde mediacultuur, en hoe dans zich online manifesteert via social media platforms. Samen met 52 researchers van over de hele wereld zocht ze dansvideo’s op YouTube, Facebook en Instagram. Ze vonden 8.800 videos. De 250 uur aan video-materiaal met 1.000 dansstijlen uit alle 196 landen van de wereld zijn gebundeld tot Universal Tongue.

Universal Tongue

De doorlopende loop van bewegend beeld in deze nieuwe 4 uur durende opzwepende video-editie van Universal Tongue laat land, continent of cultuur buiten beschouwing. In plaats daarvan viert het de rijkdom van onze culturele verschillen en kijkt het naar ons tijdperk van vloeibaarheid en verbondenheid, met respect voor de waarde van onze historische en culturele achtergronden en individualiteit. Universal Tongue wordt in verschillende musea en presentatie-instellingen overal ter wereld vertoond.

over schrit_tmacher Festival

schrit_tmacher Festival haalt belangwekkende danskunst naar (Zuid-)Nederland en de Euregio, met een scherp oog voor choreografen die niet of nauwelijks in Nederland, zelfs in Europa te zien zijn. Naast dansvoorstellingen in Heerlen, Kerkrade, Aken (D) en Eupen (B) zal tijdens schrit_tmacher Festival het thema dans het publiek behalve op de danspodia ook op de meest onverwachte locaties in de stad verrassen.

schrit_tmacher duurt van 28 februari t/m 2 april 2023.