De Basquiat tentoonstelling leverde de hoogste bezoekersaantallen op sinds het bestaan van SCHUNCK als culturele instelling.
Meer dan de helft van de bezoekers van de tentoonstelling kwam van buiten de regio. Opvallend waren de grote aantallen jonge museumbezoekers, de grote aantallen schoolgroepen en de bezoekers uit de Euregio die hun weg naar het museum in Heerlen vonden. Kor Bonnema, directeur stichting SCHUNCK, is bijzonder trots: ‘Het team heeft een enorm project neergezet. Zij presenteerden een tentoonstelling waarvan de (inter-)nationale pers zich afvroeg hoe ons museum, zo’n grote naam wist binnen te halen. We gaven Heerlen daarmee wederom een internationaal podium.’
Opvallend was het grote aantal aanvragen voor schoolbezoeken – het grootste aantal sinds de oprichting van SCHUNCK. SCHUNCK verwerkte aanvragen voor meer dan 120 schoolbezoeken. Dat bracht bijna 2500 leerlingen naar het museum. Het publieksprogramma was goed voor ongeveer een vijfde van de bezoekers, veelal uit de regio. Bijzondere samenwerkingen zoals die met 100% Heerlen konden op veel media-aandacht rekenen. De grootste publiekstrekkers waren de Buurtbattles, een samenwerking met Job Vermeesch van HFC dancestudio, de eindexamenexpositie van het Bernardinuscollege, de presentatie op Tefaf en de Basquiat Café’s in poppodium Nieuwe Nor.
De aandacht voor het project was historisch groot; geen SCHUNCK-initiatief is in het verleden zo breed uitgemeten in de pers – regionaal, nationaal én internationaal. Ook in de kunst- en cultuurwereld schreef men lovend over de verrassing van Basquiat in Heerlen. Er verschenen meer dan 140 publicaties en uitzendingen in 12 verschillende landen over 4 continenten. Het project onderstreept daarmee het belang om periodiek grote en opzienbarende tentoonstellingsprojecten te presenteren. Mede dankzij de inhoudelijke verbinding tussen Basquiat en de stad Heerlen, bracht het project trots en zette het Heerlen op de kaart. Wethouder Cultuur Jordy Clemens: ‘Dit verhaal over een kunstenaar van wereldformaat trok duizenden mensen naar onze stad en inspireerde jonge Heerlense artiesten. SCHUNCK wist in het hart van onze stad op indrukwekkende wijze de New Yorkse jaren van Jean-Michel Basquiat tot leven te wekken.’
De tentoonstelling vertelde aan de hand van ruim 300 kunstwerken het verhaal van de wording van een jonge, onbekende Basquiat tot een kunstenaar van wereldfaam in de bruisende New Yorkse kunstscene van de vroege jaren ’80. De presentatie omvatte de tentoonstelling Basquiat Before Basquiat: East 12th Street 1979-1980, samengesteld door het Museum of Contemporary Art Denver.
Het SCHUNCK Glaspaleis aan de Bongerd in Heerlen is een culturele instelling met een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een architectuurinstituut, een bibliotheek en een muziek- en dansschool. SCHUNCK heeft meerdere vestigingen in de wijken van Heerlen. Het Glaspaleis staat op de lijst van 1.000 belangrijkste gebouwen van de 20e eeuw van de International Union of Architects en wordt in één adem genoemd met de belangrijkste monumenten van het Nieuwe Bouwen, zoals het Rietveld Schröderhuis en de Van Nellefabriek.