Gluckauf Bertien Van Manen

Tentoonstelling Gluckauf van Bertien van Manen verlengd

De tentoonstelling Gluckauf van internationaal gewaardeerd fotograaf Bertien van Manen, is nog te zien t/m 1 oktober.  

Sinds half april toont SCHUNCK Museum de tentoonstelling Gluckauf, van Bertien van Manen. In de tentoonstelling toon Van Manen, die opgroeide in Heerlen, een deel van het resultaat van de vele internationale reizen die ze maakte naar verschillende mijnwerkersgemeenschappen. Er worden foto’s getoond die Van Manen onder andere maakte in het Britse mijnwerkersstadje New Sharlston. Daarnaast is er werk te zien uit de fotoserie ‘Moonshine’, die bestaat uit portretten van Amerikaanse vrouwelijke mijnwerkers in de Appalachen in de Verenigde Staten en mijnwerkers in Siberië. De naam van de tentoonstelling verwijst naar de groet waarmee mijnwerkers over landsgrenzen heen elkaar een veilige terugkomst van onder de grond wensten.

Van Manen fotografeerde mijnwerkers veelal op een ongepolijste manier in hun persoonlijke omgeving. Het ging haar daarbij voornamelijk om de menselijke kant; en dat zorgde voor intieme beelden. Ze fotografeerde moeder en dochters in een zwembad, kinderen voor de tv, families aan de keukentafel, mijnwerkers in de bus, etcetera. Van Manen bouwde vaak levenslange vriendschappen op met de mensen die ze vastlegde.

Gratis zondagsrondleiding

Met de verlenging van de tentoonstelling vindt er ook een extra zondagsrondleiding plaats, en wel op 24 september. Tijdens de rondleiding ontdek je alle ins en outs die schuilen achter de tentoonstelling Gluckauf. De zondagsrondleiding is gratis, je betaalt alleen je museumentreebewijs.