Opening David Bade, Quentley Barbara en Twan Hermans bij SCHUNCK

12 Nov 2023

Op 12 november vond de feestelijke opening plaats van drie nieuwe tentoonstellingen bij SCHUNCK. 

 

Op de +1 is de kabinetpresentatie van Twan Hermans geopend, wie in 2021 een eervolle vermelding bij de Euregionale Architectuur Prijs kreeg. Zijn presentatie -  in het kader van de terugkerende serie ‘Dreaming Out Loud’ - toont enkele projecten waaraan de architect de laatste jaren heeft gewerkt. Sommige van deze projecten zijn in uitvoering, andere zijn meer 'Dreaming out Loud'.

Quentley Barbara

In de vitrine is vanaf nu het werk van beeldend kunstenaar Quentley Barbara te zien. De enorme kartonnen sculpturen staan symbool voor de mensen die een belangrijke rol spelen in zijn leven. Tijdens het interview op het podium vandaag, vertelde hij over hoe hij zijn tijd in Heerlen tot nu toe heeft ervaren: "Ik heb een goed gevoel over Heerlen. Tijdens de opbouw merkte ik veel interesse van de mensen op straat. Het voelde echt als een atelier." In de vitrine zien we 'hoofden' van familieleden, zoals zijn overleden oma bij de ingang. "Twee andere portretten zijn van mijn vrienden. Een van hen kreeg nadat we samen naar Nederland zijn gekomen MS. Dit is mijn eerbetoon aan hem", vertelde Quentley. Op de vraag wat hij nog wenst voor de toekomst, antwoordde hij: "Ik wil me verder ontwikkelen als mens, tot het niveau van mijn leermeester (David Bade). En hoger, haha."

David Bade

De museumzaal is de afgelopen maanden omgebouwd tot een kleurrijk geheel, vol herinneringen en tegelijkertijd een plek om nieuwe ervaringen op te doen. Want de tentoonstelling 'Levenslang: 10 jaar David Bade in Heerlen' geeft niet alleen een kijkje in het enorme aantal kunstwerken dat David Bade heeft gecreëerd van - en dankzij - de inwoners van Heerlen, maar nodigt ook uit om mee te doen. Bade kreeg vanmiddag de vraag hoe het hem bevalt om levenslang met Heerlen verbonden te zijn. "Het is een unieke verhouding, eervol, en tegelijkertijd onderscheidend in het veld van cultuur. Ik heb in die tien jaar tijd zoveel memorabele ontmoetingen gehad, dat het moeilijk kiezen was. Ik heb ook nog nooit zo’n lange opbouw naar een tentoonstelling gehad, ik moest kiezen uit meer dan 100 werken. Het ontroerde me, al die ontmoetingen. Ik heb een geheugen als een zeef, nu kwam alles weer boven. Ik heb zoveel lieve mensen ontmoet."

"De tentoonstelling gaat ook echt over menselijkheid. De mensen lijken vaak niet, soms schrikken de geportretteerden als ze zichzelf zien, haha. Maar het gaat om het verhaal erachter, het narratief. En dat blijft bijzonder om te doen. Ik ben er steeds maar even, het is uniek dat we de mensen dan op zo'n manier kunnen vastleggen. Er ontstaat echt een archief van de stad."

Bade overhandigde de burgemeester van Heerlen, Roel Wever, tijdens de opening een nieuw werk. De voorlopige titel is 'Olifant in de ruimte', ook wel 'Elephant in the room'. Wever noemde Bade 'de zielenopener' van Heerlen. 

De tentoonstellingen van David Bade en Quentley Barbara zijn nog t/m 10 maart te zien. Dreaming Out Loud van Twan Hermans is verlengd t/m 16 januari.