SCHUNCK Muurschildering Fiona Lutjenhuis 2023 6

Werk van de maand: Fiona Lutjenhuis

Elke maand kiest conservator Virginia Hameleers een werk uit de collectie SCHUNCK, dat haar inspireert, boeit of op een andere manier bezighoudt. Werk dat te mooi is om niet te delen. In de maand juni is dat de actuele muurschildering in het trappenhuis: Sideways Universe.  

SCHUNCK Muurschildering Fiona Lutjenhuis 2023 5

"In het trappenhuis van SCHUNCK is momenteel de muurschildering Sideways Universe van Fiona Lutjenhuis van Fiona Lutjenhuis te zien. Geïnspireerd door de verhaallijnen en tekenstijlen uit stripverhalen neemt Lutjenhuis ons mee langs haar gedachtegoed. Het is een ongoing persoonlijk onderzoek naar onder andere leven en dood, buitenaards leven en bovennatuurlijke krachten, oorspronkelijk ingegeven door haar ouders vanuit de sekte waartoe zij behoorden. Door haar ideeën te tekenen en te schilderen probeert zij een beeld te krijgen van de waarheid, haar eigen waarheid. Lopend door het trappenhuis raak je geïnspireerd door de manier waarop zij dit onderzoek in beeld omzet. Er zijn zoveel details te zien dat telkens weer iets nieuws en anders opvalt. Je komt meer te weten over de muurschilderingen op de eerste verdieping van het trappenhuis: daar is namelijk een video te zien waarin Lutjenhuis meer vertelt over haar werk", vertelt Virginia.

SCHUNCK Muurschildering Fiona Lutjenhuis 2023 1

Ook iets om zeker naar uit te kijken: Lutjenhuis onderzoekt nu de mogelijkheid om met een koor een eigen versie van een muziekstuk te brengen. Het koor zal letterlijk gehuld zijn in gewaden die tegelijkertijd schilderijen zijn, met als uitgangspunt de muurschildering Sideways Universe.

 "De muurschilderingen in het trappenhuis horen tot een bijzondere collectielijn waarin we jaarlijks een kunstenaar uitnodigen om een werk te realiseren in het trappenhuis, dat (gedeeltelijk) in de collectie wordt opgenomen. We ontvangen een financiële bijdrage van het Mondriaan Fonds voor de uitvoer én voor de opname ervan in de collectie."

SCHUNCK Muurschildering Fiona Lutjenhuis 2023 7