Werk van de maand Romy Finke

Werk van de maand: Romy Finke, Zonder titel, 2001

Romy Finke, Zonder titel, 2001

Elke maand kiest conservator Virginia Hameleers een werk uit de collectie SCHUNCK, dat haar inspireert, boeit of op een andere manier bezighoudt. Werk dat te mooi is om niet te delen. In de maand juli is dat werk van Romy Finke.

De collectie SCHUNCK, van oorsprong een collectie Nederlandse schilderkunst, ontwikkelt en vernieuwt zich steeds opnieuw, net als de wereld om haar heen. Zo is fotografie in de afgelopen jaren ook steeds meer en meer een aandachtspunt geworden binnen het collectiebeleid met aankopen van fotografen als Bertien van Manen (nu te zien in het museum), Alexander Basile, Lara Gasparotto en Martine Stig.

Romy Finke

De eerste aankopen van fotografie stammen echter al uit de periode 1998-2004 en zijn afkomstig van fotografe Romy Finke (Schaesberg, 1961). Zo ook het werk van deze maand: Zonder titel, 2001. Doorgaans gaat portretfotografie over het individu, maar Finke weet de geportretteerde neutraal weer te geven, zonder eigen expressie, vaak met een afstandelijke blik. Meestal kijkt de geportretteerde recht in de camera; bijzonder is dat dat bij dit werk niet het geval is.   

Met haar werk richt Finke zich op de vraag wat een portret is en waar de grens ligt tussen persoonlijk en karakteristiek enerzijds en algemeen anderzijds. Hoewel het portretten zijn die niet om het individu draaien, zoekt ze toch naar een specifieke persoonlijkheid, of misschien beter gezegd: naar een manier om deze juist te benadrukken of ontkennen. Want wie zijn de twee personen op deze foto, wat houdt hen bezig?

NU te zien

Wil je het werk graag van dichtbij bekijken? Het is vanaf maandag 28 augustus a.s. te zien in de tentoonstelling De collectie van toen tot nu tot ooit in het Raadhuis van Heerlen. Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe Raadhuis presenteert SCHUNCK een dwarsdoorsnede van de gemeentelijke kunstcollectie, met werk van onder andere Yael Bartana, René Daniëls, Pieter Defesche, Hadassah Emmerich, Vera Gulikers, Ger Lataster en Keetje Mans.