SCHUNCK Bertien van Manen 2023

Over Bertien van Manen

Foto: Pieter Henket

Bertien van Manen (Den Haag, 1942) begon haar carrière als modefotograaf voordat zij als autonoom fotograaf de wereld over reisde. Van Manen wordt gezien als een van de vernieuwers van de documentairefotografie. 

Bertien van Manen fotografeert voornamelijk mensen in alledaagse situaties, in gebieden waar politieke en sociaal-maatschappelijke veranderingen plaatsvinden. Het draait in haar foto’s niet om historische gebeurtenissen, maar om de langdurige ontmoeting, de nabijheid tot de geportretteerden en het vastleggen van het dagelijkse leven.

Kenmerkend voor Van Manens werk is dat zij er in slaagt dicht bij haar onderwerp te komen. In plaats van op en neer te reizen naar een plek dompelt zij zich onder in de plaatselijke cultuur en leeft zij samen met de mensen wiens leven ze documenteert.

Van Manen fotografeerde behalve in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Rusland ook in onder andere China, Hongarije en in voormalige Sovjetrepublieken.

Haar werk is wereldwijd tentoongesteld in musea waaronder Museum of Modern Art in New York, Maison Européenne de la Photographie in Parijs, Stedelijk Museum Amsterdam, FOAM Amsterdam, FoMu Antwerpen en Fotomuseum Winterthur.

Bertien eerste camera.jpg

Bertien van Manen met haar eerste camera.