Jasper Sirre en zijn vrouw voor de ingang van Bagels & Beans Heerlen, bij de trap van het Glaspaleis, in groene bedrijfskleding.

Nieuwe bagelbaas in het Glaspaleis

Als je het Glaspaleis binnenloopt, voelt Bagels & Beans bijna als een vanzelfsprekend onderdeel van SCHUNCK. Je loopt vanuit de bibliotheek, muziekschool of het museum zo de geur van koffie en versgebakken bagels tegemoet. Toch is het officieel geen onderdeel van SCHUNCK, maar een zelfstandig gerunde zaak. 

Sinds juni staat Jasper Sirre er aan het roer. Hij is nieuw als ondernemer in Heerlen, maar niet als bezoeker van Bagels & Beans. “We zaten hier al zó vaak met ons gezin dat het bijna ons tweede huis werd,” vertelt hij lachend. “Toen we hoorden dat de vorige eigenaar binnen een paar jaar wilde stoppen, zeiden mijn vrouw Vivi en ik tegen elkaar: als er één plek is waar we iets zouden willen beginnen, dan is het deze.” En dus meldden Jasper en Vivi zich meteen aan als geïnteresseerden. “‘We laten je weten als het zover is,’ hoorden we.”

Horecahart

Dat moment kwam sneller dan verwacht. Tijdens een vakantie kreeg Jasper het bericht dat de verkoop doorging en dat hij nog steeds bovenaan het lijstje stond. “Vanaf toen ging het heel snel. Eind augustus begonnen de gesprekken en in juni stonden we hier ineens echt achter de toonbank. Een gekke, maar heel mooie periode. Het voelde vanaf het begin precies goed.”

De horeca is voor Jasper geen onbekend terrein. Al vanaf zijn zestiende werkte hij in bediening en keuken. Hij werd uiteindelijk kok en stond jarenlang in professionele keukens door heel Zuid-Limburg. Ook Vivi heeft horeca-ervaring. “We hebben daar allebei een warm hart liggen,” zegt hij. “Het ritme, de mensen, de bedrijvigheid… het past gewoon bij ons.”

Van Indonesië naar Limburg

Aan Jasper’s tongval te horen, is hij geen geboren Heerlenaar. Dat klopt. Hij woonde eerder onder andere in Rotterdam, voordat hij samen met zijn gezin in Limburg neerstreek. Ook woonden ze een tijd in Indonesië, waar Vivi vandaan komt. Na een periode daar samen gewoond te hebben, kwam er een werk- en woonkans in Maastricht voorbij. Van daaruit verhuisden ze naar Stein en uiteindelijk naar Heerlen. “We kenden Heerlen eigenlijk nauwelijks, maar het voelde meteen goed. Het is een stad die toegankelijk is, niet te druk, niet te chic, maar wel met ruimte om te bewegen én multicultureel. Inmiddels is onze jongste dochter hier geboren. Het klopt voor ons.”

Dat gevoel werd nog sterker toen Bagels & Beans in het Glaspaleis op hun pad kwam. “Wat mij aanspreekt in de formule is de eerlijkheid ervan,” legt Jasper uit. “Geen grote beloftes, geen snelle winst. Je koopt er geen villa in Spanje van, en dat vind ik juist prettig. Het gaat om een warm concept waar mensen zich op hun gemak voelen. Bovendien is het franchise-deel heel helder: veel keuzes zijn al gemaakt, waardoor wij ons kunnen richten op de sfeer in de zaak en op de mensen die binnenkomen. Dat past bij hoe wij zelf zijn.”

Fris en ruimtelijk

Inmiddels heeft de zaak een flinke opfrisbeurt gekregen. Wie de afgelopen maanden niet is langs geweest, ziet direct het verschil: lichter, opener, rustiger. De vloer is vernieuwd, grote meubels zijn weggehaald, de indeling is veranderd en er is nieuwe sfeerverlichting aangebracht. “Het voelt nu echt als ademen,” zegt Jasper. “De ruimte komt tot zijn recht. Er is opnieuw geschilderd, het is allemaal een stuk strakker en vooral: ruimtelijk.”

Ook de vaste gasten merken het verschil. “Er zijn mensen die hier vier keer per week binnenlopen,” vertelt hij. “Sommigen zelfs een paar keer per dag. Dat vind ik heel bijzonder. Mensen moeten altijd even wennen aan verandering, maar het is heel fijn om te zien dat ze blijven. Ze voelen zich hier thuis, dat waardeer ik enorm.”

Meer verbinding

En er is meer in beweging. Binnenkort wordt ook de ‘plus 1’, de verdieping boven Bagels & Beans, volledig gerenoveerd. Dat is de verdieping die bereikbaar is via de trap achterin de zaak. “Die trap is nu nog half geblokkeerd, en boven zijn vooral werk- en studieplekken,” zegt Jasper. “Begin volgend jaar wordt alles helemaal opnieuw ingericht. De grote ‘boom’ die nu de doorgang tegenhoudt, verdwijnt. De hele route wordt ruimtelijker en veel logischer.” Hij ziet die ontwikkeling als een belangrijke stap voor het hele Glaspaleis. “De verbinding tussen Bagels & Beans en SCHUNCK wordt er straks nog natuurlijker door. Mensen lopen dan echt in één beweging door. Dat maakt het gebouw mooier, en de beleving sterker. Ik kijk daar enorm naar uit.”

Ondertussen groeit de aanloop vanuit SCHUNCK. Ouders die de muziek- en dansschool bezoeken kennen de weg al goed, bezoekers van de bibliotheek schuiven regelmatig aan voor koffie en museumbezoekers gebruiken Bagels & Beans als begin- of eindpunt van hun bezoek. “Ik zie steeds vaker mensen met een museumkaart in de hand, die duidelijk net een tentoonstelling hebben gezien,” zegt Jasper. “Dat vind ik mooi. Je voelt dat het allemaal bij elkaar hoort.”

Voor Jasper hoeft er niet veel meer te veranderen. “Ik ben heel tevreden met hoe het nu gaat,” zegt hij. “We willen een plek zijn waar je je thuis voelt. Waar je even kan neerploffen na een les, een tentoonstelling of een studiedag. Dat warme, dat laagdrempelige, dat willen we vasthouden. De rest mag rustig groeien.”