Lichtevent

25-06-2019

Tijdens het grootschalige evenement ‘Letterkunst tegen Laaggeletterdheid’ sloegen lokale ondernemers de handen in elkaar om aandacht te vragen voor de laaggeletterdheid in Parkstad.

Letterkunst tegen Laaggeletterdheid; Voerendaalse neonkunst gaat de strijd aan met de taalproblematiek in Parkstad

“Lezen en schrijven, dat kan toch iedereen?”, denk je. “We zijn immers allen naar school gegaan.” Nou, nee. Kijken we namelijk naar de nationale bevolking dan hebben maar liefst 2.500.000 Nederlanders moeite met het begrijpend lezen en schrijven van de Nederlandse taal. “Nemen we de regio Parkstad onder de loep, dan zien we zelfs dat het gemiddelde hier hoger ligt: met een percentage van maar liefst 16% steekt het met kop en schouders boven de rest uit.” — aldus Marja Henssen, Stichting Lezen & Schrijven.
En dat heeft volgens haar zo zijn gevolgen: “Je kunt niet participeren in de samenleving. Zaken regelen met de gemeente? Het lezen van een bijsluiter? — onmogelijk. Het heeft een ontzettend grote impact op je leven wanneer je niet kunt schrijven of lezen.”

Tijd dus om hier wat aan te doen, moeten lokale ondernemers gedacht hebben. Tijdens het grootschalige evenement ‘Letterkunst tegen Laaggeletterdheid’ sloegen ze dan ook de handen in elkaar om aandacht te vragen voor de kwestie.

Onder leiding van meester-neonmaker Marcel Jongen en communicatiestrateeg Sebastiaan Vliegen werd de schuilkerk van het imposante landgoed Puth dan ook omgetoverd tot een heus neon-kunstkabinet. Het doel? Kunst en taal samen laten komen om zo het licht te laten schijnen op de taalproblematiek.

… en dat lukte:

Een brei van letters.
Bezoekers, waaronder de burgemeester van Voerendaal, werden als het ware meegenomen op een reis die hen langs neon kunstwerken leidde — allen van de hand van Marcel Jongen zelf. Stuk voor stuk representaties van problemen waarmee laaggeletterden in het dagelijks leven mee te maken krijgen.
Zo werd er bijvoorbeeld een brei van letters tentoongesteld — iets wat volgens Fred Dijk voorzitter van het Bondgenootschap Laaggeletterdheid Parkstad, erg toepasselijk is.
“Dit is wat iemand die laaggeletterdheid heeft herkent: teksten die eenvoudig geschreven zijn, maar die vervolgens niet herkenbaar zijn in de brei. En dan denken we “dat kan toch niet in Nederland?” — toch komt het voor.”
Hij vervolgt: “Niet iedereen heeft zijn school afgemaakt. Niet iedereen leest dagelijks de krant. Er komen nieuwe woorden bij. Er krijgen woorden een nieuwe betekenis. Het is dus niet gek dat mensen op enig moment de vaardigheid tot begrijpend lezen verliezen.”

De oplossing is volgens hem dan ook simpel: “aandacht vragen en in gesprek gaan met laaggeletterden.” — iets wat Marcel Jongen en Sebastiaan vliegen met dit initiatief uitstekend teweegbrachten.

Zo gaf het bijvoorbeeld Roger – ervaringsdeskundige en voormalig laaggeletterde – de kans om een boekje open te doen over zijn eigen ervaring. In een hartverwarmende anekdote vertelde de man over zijn strijd  —  een die hij overwon toen een van zijn ingezonden brieven in de Donald Duck verscheen. “Uniek dat ik dat kan meemaken.” “… en daar doen we het voor.” Aldus Sebastiaan Vliegen.

Veiling ‘lichtgedicht’.

Om hun woorden nog meer daadkracht bij te zetten, hielden ze het niet alleen bij het tentoonstellen van kunst.

Aan het eind van de neonreis onthulden voormalig laaggeletterden Roger en Rogér namelijk een nieuw kunstwerk —  speciaal gemaakt voor deze gelegenheid in samenwerking met Onno Hoes.

Dit zogenaamde ‘lichtgedicht’ belichaamde alles waar de middag om ging:
Op strakke neonbuizen, gekooid in een stalen constructie, waren zinnen aangebracht —  enkele duidelijk leesbaar, enkele dulden iets meer focus en energie om te kunnen lezen. Iets wat volgens Sebastiaan Vliegen “de strubbeling vertolkt waarmee laaggeletterden te maken krijgen wanneer ze letters en woorden proberen te herkennen.”
Het werk zal in de komende maanden worden voltooid, waarna het in Maastricht zal worden geveild. Het merendeel van de opbrengst zal vervolgens beschikbaar worden gesteld om de laaggeletterdheid in Parkstad tegen te gaan.
Op die manier kan wellicht over een aantal jaar de vraag “Lezen en schrijven, dat kan iedere Nederlander toch?” beantwoord worden met “Ja, tegenwoordig gelukkig wel…”

Tekst: Inge Nysten © 2019

Ook iets voor jou?

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen