SCHUNCK programmeert het verleden als basis voor de toekomst

30-05-2019

Dit najaar grijpt SCHUNCK terug naar haar oorsprong. Met zeven verschillende projecten, waarvan er vijf gebaseerd zijn op de geschiedenis van het gebouw én op het resultaat van 75 jaar beeldende kunst tentoonstellingen in Heerlen, start SCHUNCK het nieuwe culturele seizoen.

Het SCHUNCK Glaspaleis, met haar bijzondere architectuur, collectie erfgoed en geschiedenis zijn een bron van inspiratie voor de bezoekers én de tentoonstellingsmakers van SCHUNCK. “De bijzondere collectie verdient het om meer zichtbaar te zijn in de programmering van SCHUNCK. Deze vormt immers de basis voor alle museale projecten. En ook het iconische gebouw mag meer in de schijnwerper worden gezet; iedereen ‘kent’ het, maar het complete verhaal is nauwelijks bekend. Daar brengen we dit najaar verandering in”, Aldus Noelle Kemmerling, artistiek leider SCHUNCK.

 • Artist in residence – Ana Navas
  Vanaf 14 juli
  (opening 13 juli)
 • Aad de Haas – Als een tor op een tafelblad
  Vanaf 28 Juni 2019 tot en met 3 februari 2020
 • LAT – Living apart together
  Vanaf 7 september 2019
 • U bevindt zich hier – de geschiedenis van het Glaspaleis
  Vanaf 13 oktober 2019
  (opening 12 oktober)
 • depARTment Store – 75 jaar beeldende kunst in Heerlen
  Vanaf 13 oktober 2019 tot 15 maart 2020
  (opening 12 oktober)
 • Christie van der Haak – Knisper knasper knoesper
  Vanaf 13 oktober 2019 tot 15 maart 2020
  (opening 12 oktober)
 • Wandschildering: George Korsmit – Homage to the Soul
  Vanaf 13 oktober 2019 tot en met 31 december 2020
  (opening 12 oktober)

De tentoonstellingen zijn geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur – Maandag gesloten. De expositie U bevindt zich hier is doorlopend te bezoeken tijdens de openingstijden van SCHUNCK Glaspaleis.

U bevindt zich hier – de geschiedenis van het Glaspaleis

Vanaf 6 oktober 2019
(opening 5 oktober)
U bevindt zich hier, is een semi- permanente presentatie over de geschiedenis van het Glaspaleis op de vide in de centrale hal. De presentatie vertelt het verhaal over het Glaspaleis, over de architectuur en over de verschillende invullingen door de jaren heen. Aan de hand van originele foto’s, teksten en collectiestukken krijgt de bezoeker inzicht in de historie van het iconische gebouw. Voor de tentoonstellingsvormgeving werkt SCHUNCK samen met Paulien Berendsen, Studio Parade.

 

depARTment Store - 75 jaar beeldende kunst in Heerlen

Vanaf 6 oktober 2019 tot 15 maart 2020
(opening 5 oktober)
Tijdens de tentoonstelling depARTment store wordt de oude functie van SCHUNCK als warenhuis gecombineerd met de bijzondere collectie. Deze presentatie vindt plaats in een winkelconcept waarin de bezoeker niet alleen kan kijken, maar ook voor deze gelegenheid speciaal gemaakte multiples (kunstwerken in oplage) kan kopen. Voor de tentoonstellingsvormgeving werkt SCHUNCK met interieurontwerper Maurice Mentjens.

Christie van der Haak - Knisper knasper knoesper

Vanaf 6 oktober 2019 tot 15 maart 2020
(opening 5 oktober)
Christie van der Haak tovert de buitenvitrine van SCHUNCK om in een visueel spektakel. Ze toont een monumentale installatie die bestaat uit haar kenmerkende felgekleurde patronen, schilderijen en wandkleden. De installatie is een intrigerende dwarsdoorsnede van haar oeuvre én een ware eye catcher in de vitrine.

LAT - Living apart together

Vanaf 7 september 2019
Een expositie over collectieve woonprojecten en co-housing.

Aad de Haas - Als een tor op een tafelblad

Vanaf 28 Juni 2019 tot en met 3 februari 2020
In een nieuwe expositieruimte naast het toekomstige kijkdepot, presenteert SCHUNCK een nieuw deel in haar Aad de Haas serie. Tijdens de tentoonstelling Aad de Haas – Als een tor op een tafelblad geeft SCHUNCK aan de hand van diverse collectiewerken een beeld van zijn werk. Al kijkend maakt de bezoeker kennis met de verschillende stijlen, technieken en thema’s van deze bijzondere kunstenaar.

Wandschildering: George Korsmit - Homage to the Soul

Vanaf 6 oktober 2019 tot en met 31 december 2020
(opening 5 oktober)
In 2019 nodigt SCHUNCK opnieuw een kunstenaar uit de gemeentelijke collectie uit om de wandschildering in het trappenhuis van het Glaspaleis te verzorgen. George Korsmit gaat in september van start met verschillende muurschilderingen verspreid over de vijf verdiepingen van het trappenhuis. Een deel van de muurschildering wordt aangekocht voor de gemeentelijke collectie SCHUNCK. Korsmit beschrijft zijn eigen werk als: “Onnavolgbare opeenstapelingen van vorm en kleur die het oog – en het brein – geen moment rust gunnen.”

Artist in residence – Ana Navas

Vanaf 14 juli
(opening op 13 juli)

Sinds januari 2019 is Ana Navas (Ecuador, 1984), de SCHUNCK artist in residence, een programma van het Mondriaanfonds waarin kunstenaars de mogelijkheid krijgen om in een stimulerende omgeving in Nederland bijzonder werk te maken. Ana is reeds werkzaam in het atelier dat zichtbaar is vanaf de Bongerd doet op dit moment onderzoek naar de kenmerken, de geschiedenis en de ontwikkeling van het concept van ‘power dressing’ in Latijns-Amerika. Daarnaast onderzoekt ze de betekenis en de uiting van archetypen in beeldende kunst en cultuur. Vanaf 14 juli zal zij haar werk presenteren in SCHUNCK. Centrale thema’s zijn archetypen, objecten, vermomming en decoratie.

 

Ook iets voor jou?

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen