Landscape Works with Piet Oudolf & LOLA
5 Jul 2021 - 17 Oct 2021
De tentoonstelling 'Landscape Works with Piet Oudolf and LOLA: in search of Sharawadgi' laat de ideeën en dromen zien van Piet Oudolf en LOLA Landscape Architects. Het neemt bezoekers mee op reis en toont de transformatie van publieke tuinen en landschappen over de wereld, met behulp van verschillende kunstenaars.
Waar
SCHUNCK Glaspaleis
In 2017 gaven Peter Veenstra van LOLA Landscape Architects en Piet Oudolf, Nederlands bekendste tuinontwerper, samen een lezing aan de KTH Architecture School in Stockholm. Ze werkten toen al jaren samen, maar het was de eerste keer dat ze onder woorden brachten waar hun praktijken elkaar raakten. Veenstra stuitte tijdens het onderzoek voor een ander project op de term sharawadgi, in een essay over elektronische muziek. ‘Sharawadji’ werd in deze tekst geïntroduceerd om in muziekcomposities aandacht te vragen voor de onverwachte en ‘ongecomponeerde’ muzikaliteit die een sublieme ervaring oproept bij de luisteraar: ‘de schoonheid die ontstaat zonder aanwijsbare orde of ordening’.
Organisch en naturalistisch
Geïntrigeerd door het begrip ‘Sharawadji’ en de nieuwe ruimte die het opent om anders naar ontwerpmethodes te kijken, bleek dat het begrip voortkomt uit een historische opvatting van Japans landschapsontwerp. In de context van landschapsarchitectuur is de term sharawadgi synoniem komen te staan aan een stijl van landschapsontwerp of -architectuur waarin strakke lijnen en symmetrie worden vermeden om zo het landschap organisch en naturalistisch te laten overkomen.
In sharawadgi vinden LOLA en Oudolf elkaar in hun ontwerppraktijk. Ze appelleren ieder op een eigen manier aan behoeftes uit de samenleving: de vraag naar weelderige natuur, naar ‘aarden’, naar meedoen en bijdragen, naar mentale en lichamelijke gezondheid, en een concrete oplossing voor het klimaatprobleem.
Impressie van de tentoonstelling Landscape Works with Piet Oudolf and LOLA, SCHUNCK 2021. Foto: Gert Jan van Rooij
Piet X LOLA X SCHUNCK
In SCHUNCK komt het in 2021 tot een tentoonstelling omtrent dit thema: In Search of Sharawadgi. De expo laat de ideeën en dromen zien van Piet en LOLA. Het neemt bezoekers mee op reis en toont de transformatie van publieke tuinen en landschappen over de wereld. Van de High Line in New York, de tuinen van Hauser & Wirth in Somerset, de Star Maze in Tytsjerk naar de Leisure Lane in Parkstad. Bezoekers maken kennis met het ultieme visioen van Piet Oudolf en LOLA voor de toekomst: een wereldbos tegen de opwarming van de aarde. Een droom die kan beginnen in ieders tuin, klein of groot.
Impressie van de tentoonstelling Landscape Works with Piet Oudolf and LOLA, SCHUNCK 2021. Foto: Luc Lodder
Op reis door de tentoonstelling wordt de bezoeker vergezeld door kunstenaars Joseph Beuys, Anne Geene, Geert Mul, Sanne Vaassen, Giuseppe Licari en Darcy Neven. Met nieuw en bestaand werk bieden zij een bijzonder perspectief op zowel de praktijk van het landschapsontwerp als op grotere vraagstukken zoals klimaatopwarming en de werking van de natuur op onze gezondheid.
Piet Oudolf
Sinds 1982 woont en werkt Piet Oudolf (NL, 1944) in Hummelo, een dorpje in het oosten van Nederland, waar hij samen met zijn vrouw Anja een kwekerij voor overblijvende planten is begonnen. De tuin van de Oudolfs is inmiddels vermaard om de radicale benadering van tuinaanleg. Oudolf is medeoprichter van Future Plants, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het selecteren, telen, kweken en beschermen van planten ten behoeve van landschapsontwerp en openbare terreinen.
Enkele van Oudolfs projecten zijn: Oudolf Garden Detroit, Belle Isle, MI; The High Line, New York, NY; Lurie Garden, Millennium Park, Chicago, IL; Serpentine Gallery, Londen, en de Biënnale van Venetië, Italië. Oudolf is ook (mede-)auteur van talrijke boeken, waaronder Landscapes in Landscapes (2011); Gardening with Grasses (1998); Dream Plants for the Natural Garden (2000) en Planting Design: Gardens in Time and Space (2005).
Piet Oudolf tijdens bezoek aan SCHUNCK mei 2021. Foto: Luc Lodder
LOLA
LOLA Landscape Architects onderzoekt en ontwerpt ruimtelijke transities van bestaande culturele landschappen. Met goed doordachte ideeën en doelgerichte interventies wil LOLA (Lost Landscapes) zulke landschappen optimaliseren tot prachtige, gezonde en duurzame plekken. LOLA is opgericht in 2006 door de landschapsarchitecten Eric-Jan Pleijster, Cees van der Veeken en Peter Veenstra. Op het bureau werken inmiddels 36 mensen, variërend van landschapsarchitecten tot architecten en stedelijk ontwerpers. Het bureau is gevestigd in Rotterdam maar werkt wereldwijd voor landelijke overheden, provincies, gemeentes, niet-gouvernementele organisaties en projectontwikkelaars.
De tentoonstelling is van 5 juni t/m 17 oktober 2021 te zien in de museumzaal van het Glaspaleis. Om de tentoonstelling kracht bij te zetten wordt ook een boek uitgegeven: ‘Landscape Works with Piet Oudolf and LOLA’. Deze verdieping op de gelijknamige tentoonstelling belicht vijf belangrijke dimensies van het hedendaagse landschap.
Partners
Deze tentoonstelling komt tot stand naar aanleiding van het IBA Parkstad Expojaar. Voor IBA Parkstad werken ‘Piet en LOLA’ samen aan de toekomstige Leisure Lane, het 33 km lange fietspad door de mooiste natuur van Parkstad, en aan de aanleg van de beplanting rond Kasteel Etzenrade. In de tentoonstelling een presentatie van beide projecten. Het IBA expojaar vindt plaats van juli 2021 tot en met augustus 2022.
Deze tentoonstelling is onderdeel van het samenwerkingsverband ELEMENTS waarin hedendaagse kunst- en cultuurinstellingen in Nederlands Limburg, Belgisch-Limburg, Luik en Noordrijn-Westfalen programmeren rondom een element verbonden aan de regio. Tijdens ELEMENTS zetten we de grondstoffen, het verleden en heden, en de prestaties van de Euregio in een conceptueel kader. Hiermee krijgen de samenwerkende instellingen de vrijheid om de elementen van de Euregio te interpreteren en programmeren.
2021: Ode aan het Nederlandse landschap
2021 is het landelijk themajaar Ode aan het Nederlandse landschap waarbinnen het bijzondere landschap dat kunstenaars al eeuwen inspireert in de schijnwerpers wordt gezet om cultuur en natuur met elkaar te verbinden.