Aanschuiftafel 'Krachtige vrouwen'
In gesprek met vrouwen uit de politiek.
Waar
SCHUNCK Bibliotheek Glaspaleis
Prijs
€ 0,-
Tegen welke uitdagingen lopen vrouwen aan als het gaat om opleiding, opvoeding, werk of politiek? Is er nog steeds sprake van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen?
Wil jij ook meer betrokken zijn in de maatschappij en actief werken aan het welbevinden van anderen en jezelf geef je dan op voor de ‘Aanschuiftafel’ met krachtige vrouwen. Ga in gesprek en leer van andere krachtige vrouwen hoe ook jij stevig, betrokken en krachtig in de maatschappij kunt staan!
aan de tafel
Eén voor één geven we de namen van de krachtige vrouwen die aan onze tafel zitten prijs. Houd voor de volgende namen onze website en socials in de gaten.
Brigitta Santegoeds is namens de Ouderen Partij Heerlen (OPH) sinds maart 2018 actief als raadslid bij gemeente Heerlen. Ze is 57 jaar oud en werkt ruim dertig jaar in de ouderenzorg. Daarnaast volgde ze de opleiding tot beeldend kunstenaar en docent in Maastricht. Inmiddels werkt Brigitta ruim 10 jaar als projectleider Kunst & Cultuur bij zorginstelling Sevagram waar zij cliënten, familie, vrijwilligers, buurtbewoners en medewerkers begeleidt met diverse kunstprojecten. Kunst en cultuur lopen als een rode draad door haar leven en werk. Eén van haar kunstwerken staat in het centrum van Hoensbroek: de kunstolifant. Tegenover het politiebureau in Heerlen staat een social sofa. Namens de Ouderen Partij Heerlen (OPH) zet zij zich in voor mensgerichte zorg, kunst & cultuur en educatie voor jong en oud.
Arlette Vrusch (30 jaar, woonachtig te Schandelen) staat als nieuwkomer op de lijst bij de SP. Ondanks dat ze een nieuw gezicht op de lijst is, is ze al jaren actief in en voor de stad. Zo was ze onder andere betrokken bij de acties tegen de miljoenen gemeenschapsgeld voor DSM. In haar dagelijks leven werkt ze, met een bouwkundige achtergrond, als projectmanager bij een woningcorporatie. Enthousiast wordt ze als het leefbaarheid en wonen betreft. Ze zet zich dagelijks in voor een meer veilige en sociale woonomgeving en wil haar ervaring uit verscheidene wijken graag inzetten om Heerlen te verbeteren. De komende jaren zet de SP de schouders eronder om de leefbaarheid in buurten verder te verbeteren, zoals op het gebied van energiearmoede, tegengaan van verloedering en het behouden van voorzieningen in kwetsbare buurten. Hier wil Arlette graag haar steentje aan bijdragen.
Adriane Keulen is wethouder gemeente Heerlen voor de Ouderen Partij Heerlen (OPH). Met als portefeuille: integraal ouderenbeleid, bestrijding eenzaamheid ouderen, lokale inclusie agenda, publieke dienstverlening, buurtgericht werken, burgerbetrokkenheid en informatisering.
"Vier jaar geleden - ik was toen 54 - kwam ik ‘vers’ in de politiek. Ik ben geen raadslid geweest en ook voor mijn wethouderschap nooit politiek actief geweest. Dat is geen gebruikelijke politieke carrière. Tot 2018 heb ik ervaring opgedaan in o.a. de commerciële dienstverlening, de sociale werkvoorziening, als ambtenaar bij de gemeente Heerlen en als zelfstandige met mijn eigen praktijk. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik veel mooie dingen heb meegemaakt, maar ook in aanraking kwam met veel knelpunten. Veel organisaties en hun vertegenwoordigers hebben geen voeling meer met mensen en daar gaat het dan ook fout. En daar wil ik aan werken. Bereikbaar zijn, dicht bij inwoners staan, meters maken en normaal duidelijk taalgebruik dat is voor mij de essentie van mijn inzet. Naast de inhoud is de manier van politiek bedrijven net zo belangrijk. Fatsoen en respect staan bij mij hoog in het vaandel. Dat is in de politiek vaak ver te zoeken."
Miriam Schreurs is namens Partij Hoensbroeks Belang (PHB) sinds maart 2018 actief als raadslid bij de gemeente Heerlen. Zij is 53 jaar oud en woont in Mariagewanden. In deze wijk is zij opgegroeid, naar school gegaan en zij heeft hier altijd vrijwilligerswerk gedaan; vroeger jeugd- en tienerwerk, later was ze voorzitter van de speeltuinvereniging en lid van de werkgroep Bongaardpark. Zij werkt als senior strategisch HRM businesspartner voor de gemeente Eijsden-Margraten.
“Mijn motivatie om politiek actief te zijn is dat ik graag mijn steentje wil bijdragen aan mijn leefomgeving. Goede scholing voor onze kinderen, voldoende werk voor onze inwoners, aandacht voor voorzieningen in de wijken en aandacht voor de ondernemers in Hoensbroek vind ik zeer belangrijk. Ieder stadsdeel verdient vertegenwoordigers die opkomen voor dat stadsdeel. Politiek moet dichtbij de inwoners staan en daarom ben ik bewust lid van een lokale partij. Mijn motto is en blijft: 'Hoensbroek moet een plaats blijven waar het fijn is om te wonen en oud te worden'. "
De volgende stoel is voor Marie Maget. Zij is 24 jaar oud en woonachtig te Heerlen, en staat voor GroenLinks op de lijst.
“Ik ben lid van GroenLinks omdat ik me wil inzetten voor de verbinding tussen gemeente en burgers. Jij als bewoner weet toch het beste hoe leefbaar je wijk is én hoe het beter kan! Deze kracht van burgerparticipatie moeten we benutten om tot een sociaal klimaatbeleid in Heerlen te komen. Daarvoor is het nodig, dat iedereen mee kan doen in onze samenleving, ongeacht de afkomst, beperkingen of seksuele oriëntatie. De grote problemen kunnen we niet in ons eentje oplossen, maar samen kunnen we het roer omzetten en werken aan de toekomst.”
Anita Hendriks-Berg is getrouwd met Roger en hebben een zoon, Jeroen. Ze is geboren en getogen in Heerlen en woont sinds 1995 in Heerlerheide. Anita werkt als cognitieve gedragstherapeut en HSP-coach in haar eigen praktijk. Ze is al de nodige jaren actief binnen de SP en sinds 2018 gemeenteraadslid. Ze staat altijd klaar en heeft een luisterend oor voor mensen die hulp in hun wijk nodig hebben. Samen gaan ze aan de slag om de problemen op te lossen. Ze heeft al de nodige acties met bewoners gevoerd om hun wijk te verbeteren, denk aan het realiseren van de pinkiosk en het terughalen van de buslijn naar Molenberg, het renoveren/opknappen van woningen in Heerlerheide en Passart en op dit moment in Meezenbroek. Anita heeft zich ook ingezet om het minimum loon naar € 14,- te krijgen binnen de gemeente. Ze wil zich blijven inzetten om onze stad nog beter en mooier te maken op elk gebied.
Marjolein Korvorst is 43 jaar oud, geboren en getogen in Heerlen, getrouwd, moeder van twee kinderen, woonachtig in Douve Weien en staat voor D66 op de kieslijst.
“D66 staat in deze campagne voor kansen voor alle Heerlenaren, inclusiviteit en diversiteit daar draait het om. De komende jaren maak ik me sterk voor het onderwijs in Heerlen. De toekomstige generaties stimuleren het beste uit zichzelf en de stad te halen, bijvoorbeeld door locaties van scholen naar het stadscentrum te verplaatsen zodat generaties meer met elkaar in contact komen en de levendigheid van de stad gewaarborgd blijft. Heerlen is een stad waar iedereen zich thuis voelt. Daarnaast heb ik oog voor de ondernemers in de stad, onze welvaart en welzijn drijft op een goed ondernemersklimaat. Voor Heerlen van essentieel belang om alle kansen die er liggen door bijvoorbeeld internationale en regionale samenwerking te versterken, ook als het gaat om de arbeidsmarkt."
Elian Géron woont in Hoensbroek en is lijsttrekker van Partij voor de Dieren.
"Ik heb pas op latere leeftijd gekozen om mij in te zetten voor een ideaal. Eerder had ik geen ruimte, omdat ik lang alleenstaande moeder ben geweest en daarna druk was met een eigen bedrijfje. In de loop van de tijd kwam het besef dat de manier waarop wij mensen de aarde gebruiken, of beter gezegd misbruiken, desastreus is. De vraag komt dan op: wat doen wij de mensen elders op de wereld, onze kinderen en volgende generaties aan? En als dat besef er eenmaal is, dan is het schrikken. Een tijd van oriëntatie volgde. Ik kwam uit bij de politiek; dat was in 2016. Ik werd lid van Partij voor de Dieren. Mijn eigen levenswijze heb ik aangepast doordat ik niet meer vlieg en mijn manier van eten heb omgebogen naar plantaardig omdat ik het dierenleed dat voorkomt uit vlees- en zuivelindustrie, niet kan aanzien, maar zeker ook omdat deze industrie sterk bijdraagt aan klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Nieuwe spullen koop ik nauwelijks, ik heb een zwak voor tweedehands winkels. In 2018 werd ik raadslid, 2022 lijsttrekker PvdD. In de gemeenteraad zal ik onze idealen altijd betrekken bij discussies, besluiten en stemrondes. Ik zet mij in voor een gezonde, aangename en vooral ook veilige omgeving voor mens en dier in relatie tot klimaatverandering, behoud van natuur in en om de stad, dierenleed, jacht, biodiversiteit, energietransitie, sociale gelijkheid en leefbaarheid in de kernen."
Maureen Butink is 30 jaar oud, opgegroeid in Heerlen Noord en nu, samen met Bram en hun kinderen Linde (9) en Jart (5), woonachtig in Caumerveld. Maureen is lijsttrekker van Jongerenpartij Heerlen.
"Heerlen is de stad waar ik trots op ben, de stad die in mijn hart zit. Ik wil me inzetten voor een leefbare, bruisende stad voor jong en oud, ongeacht afkomst, ras, politieke kleur, gender of leeftijd. Een Heerlen waarin we naast elkaar en met elkaar kunnen wonen, werken, leven, onze vrije tijd leuk en leerzaam kunnen besteden en waar we kunnen genieten van al het moois dat Heerlen te bieden heeft. Samen met Jeroen Hendriks ben ik de drijvende kracht achter de Jongerenpartij. We hebben inmiddels een netwerk gebouwd van mensen die meedenken en meedoen. Uiteindelijk moeten zij de toekomst gaan bepalen. We willen onze kennis en ervaring delen met de jeugd die het stokje van ons moet gaan overnemen. Daarvoor is verandering en verjonging in de gemeenteraad nodig. Door te luisteren naar jongeren, ze te enthousiasmeren en ze een stem te geven gaan we aanpakken en doorzetten in Heerlen."
praktische informatie
- Locatie: SCHUNCK Glaspaleis
- Datum: dinsdag 8 maart
- Tijd: 19:30 - 21:00 uur
- Entree: gratis