SCHUNCK AI Parade - Coded Bias 2023

Docu: Coded Bias + nagesprek

In het kader van de AI-Parade organiseert SCHUNCK in de maand maart allerlei activiteiten rondom het thema kunstmatige intelligentie. Op woensdagavond 1 maart vertoont SCHUNCK de documentaire Coded Bias met een nagesprek met Renske Leijten, Raenys Martis en Katleen Gabriels. 

Waar

SCHUNCK Glaspaleis

Prijs

€ 0,-

De Ghanees-Amerikaanse computerwetenschapper Joy Buolamwini wordt tijdens haar onderzoek aan de prestigieuze technische universiteit MIT plots geconfronteerd met de menselijke tekortkomingen van kunstmatige intelligentie (AI). Buolamwini werkt mee aan een gezichtsherkenningsproject. Het gezichtsherkenningsysteem herkende noch haar gezicht, noch het geslacht van de gekleurde wetenschapper, totdat ze een wit masker opzette. De documentaire Coded Bias illustreert dat data en algoritmen gegenereerd worden door een gekleurde lens, waardoor economische, raciale en gendervooroordelen er gemakkelijk insluipen en ongelijkheid in stand wordt gehouden. 

Na afloop van de documentaire volgt er een paneldiscussie over de ethische kanten van kunstmatige intelligentie met Raenys Martis (BLM Parkstad), Renske Leijten (SP) en Katleen Gabriels (Maastricht University)

Raenys Martis

Raenys Martis is lid van het collectief Black Lives Matter Parkstad en zet zich actief in tegen discriminatie en racisme in de samenleving. Hij is een van de initiatiefnemers van de foto-expositie Eerlijk Gezegd, waarin slachtoffers van racisme en discriminatie een gezicht krijgen.

SCHUNCK AI Parade 2023 spreker Raenys Martis

Renske Leijten

Renske Leijten is namens de Socialistische Partij (SP) lid van de Tweede Kamer. Samen met Pieter Omtzigt was zij een van de drijvende krachten achter de ontmaskering van toeslagenaffaire, waarbij duizenden mensen, deels door de inzet van AI-technologie, onterecht beschuldigd werden van fraude.

SCHUNCK AI Parade 2023 - Spreker Renske Leijten

Katleen Gabriels

Katleen Gabriels is moraalfilosofe, gespecialiseerd in computerethiek. Ze werkt als universitair docent aan de Universiteit van Maastricht. Sinds 2020 is ze opleidingsdirecteur van de interdisciplinaire bacheloropleiding Digital Society. Ze is de auteur van Conscientious AI. Machines Learning Morals (VUBPRESS, 2020), dat is de herwerkte, Engelstalige versie van Regels voor robots. Ethiek in tijden van AI (VUBPRESS, 2019). Regels voor robots stond op de shortlist van de Hypatiaprijs (tweejaarlijkse prijs voor het beste filosofieboek geschreven door een vrouw) en de longlist van de Socratesbeker (beste filosofieboek van Nederland en Vlaanderen).

SCHUNCK AI Parade 2023  SprekerKathleen Gabriels portret

Credits: Joris Hilterman

AI-Parade

Deze lezing wordt georganiseerd in het kader van de AI-Parade, een samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek en de landelijke openbare bibliotheken. De toegang is gratis, aanmelden is verplicht.