Persoon in het rood gekleed met een mondkapje en hoed, met armen gespreid tijdens een demonstratie.

Documentaire: Oproerkraaiers + paneldiscussie

In het kader van de expositie: Actie! Het geluid van de ongehoorde vertoont SCHUNCK de documentaire Oproerkraaiers, na afloop praten we na over de documentaire en over het demonstratierecht dat steeds meer in het gedrang komt.

Waar

SCHUNCK Glaspaleis

Prijs

€2,50

In Oproerkraaiers onderzoekt documentairemaker Sunny Bergman de relatie tussen actievoerders en de maatschappij. Ze kijkt naar wie die actievoerders nu eigenlijk zijn. Daarvoor trok ze op met een breed scala aan activisten. In 2020 rijdt Sunny ’s nachts mee op de tractor naar het Malieveld en is ze erbij wanneer de demonstratie van Black Lives Matter op de Dam alle verwachtingen overtreft.

Man staat voor een gebouw met een megafoon voor zijn mond.

Documentaire Oproerkraaiers bij SCHUNCK

Activisme is niet zomaar iets wat je er even bij doet, het kan een hoge prijs hebben. Sommigen raken hun huis kwijt, worden mishandeld, gearresteerd of krijgen een rechtszaak aan hun broek. De in 2020 uitgebrachte documentaire Oproerkraaiers geeft een beeld van het hedendaagse activisme en de invloed die dit heeft op de samenleving. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed in Nederland, maar activisten worden regelmatig gecriminaliseerd om enkele jaren later weer als serieuze gesprekspartner bij de regering aan tafel te zitten.

Oproerkraaiers is een productie van De Familie Film&TV in coproductie met VPRO. Tot stand gekomen met steun van CoBO en werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media & VSBfonds.

Over Sunny Bergman 

Sunny Bergman (1972) maakt persoonlijke essayistische documentaires die de publieke opinie beïnvloeden. Met haar films probeert ze bewustzijn te creëren en maatschappelijke veranderingsprocessen op gang te brengen- vooral op het gebied van feminisme en antiracisme. Voor de VPRO heeft ze de afgelopen jaren onder andere de documentaires Beperkt houdbaar, Sletvrees, Sunny Side of Sex, Zwart als roet en Wit is ook een kleur gemaakt. Recent heeft ze met Man Made een debat over de manier waarop mannelijkheid geconstrueerd wordt, aangezwengeld.

Paneldiscussie over demonstratierecht

Na afloop van de documentaire gaan we in gesprek met Roel Wever, burgemeester van Heerlen, rechtsfilosoof Eric van Luijtgaarden (Universiteit Maastricht), en de activisten Margarita Vossen en Lotte Keularts. Samen bespreken we de stand van het demonstratierecht in deze tijd. Staat het echt onder druk? Wat betekent dat voor onze democratie? En hoe hangt demonstreren samen met polarisatie? De discussie wordt geleid door programmamaker Barbara Strating.

De documentaire start om 19:30 uur en eindigt om 20:30 uur, waarna om 20:35 uur de paneldiscussie begint. 

Menigte knielt tijdens demonstratie. Op de voorgrond knielt een politieagent, die een mondkapje draagt.

Deze vertoning van deze documentaire en de paneldiscussie zijn onderdeel van het randprogramma rondom de expositie: Actie! Het geluid van de ongehoorde, die van 7 april t/m 31 mei te zien is in SCHUNCK Bibliotheek Glaspaleis.