Over soldatenliefjes, knippers en omstanders: een geschiedenis in verhalen.
Mei 1945. In de dagen vlak na de Bevrijding, wanneer Nederland bijkomt van vijf lange oorlogsjaren, worden meisjes die omgingen met Duitse soldaten kaalgeschoren of kaalgeknipt door een uitgelaten menigte. Waarom gebeurt dit? En wie doen eraan mee?
In een reis door Nederland spreekt Rianne Oosterom met ooggetuigen, spit ze archieven door en ontdekt ze het laatste slagveld van de Tweede Wereldoorlog: het vrouwenlichaam. Door ‘moffenmeiden’ kaal te knippen, maakte Nederland zich van vreemde smetten vrij.
De vaak schrijnende verhalen worden verteld vanuit drie perspectieven: de meisjes, de daders en de omstanders. Met haar speciale aanpak zoekt Oosterom naar antwoorden: waar komt het gebruik van het kaalknippen vandaan? Wat was het doel? Gebeurde dit overal? Welke gevolgen heeft dit gehad voor de betrokkenen?
Marcel Krutzen deed onderzoek naar de situatie in Heerlen. Ook zijn verslag komt bij de lezing aan de orde.
Moffenmeiden Boekomslag SCHUNCK
Rianne is journalist en werkt bij bij Trouw als redacteur geschiedenis en koningshuis. Zij studeerde geschiedenis in Utrecht en literatuurwetenschap ernaast. Ze deed de master Mediastudies aan de UvA, waar ze afstudeerde op literaire journalistiek. In april 2019 verscheen haar eerste boek: ‘Moffenmeiden’. Over soldatenliefjes, knippers en omstanders: een geschiedenis in verhalen.
Exacte locatie: SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium (+5)
Prijs: leden LGOG, gratis / niet leden €5,-
Reserveren via mwvdweerden@ziggo.nl