Schrijversbezoek Peter Lenssen
Naar aanleiding van een beroemd beeld over de Eerste Wereldoorlog van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz verdiept een jonge vrouw zich in de droevige geschiedenis van haar eigen Turkse familie.
Waar
SCHUNCK Glaspaleis
Prijs
€ 0,-
Tweeënhalf jaar werkte auteur Peter Lenssen uit Heerlen aan zijn nieuwe roman Het theater der herinneringen, waarvan de laatste vier maanden, met steun van het Letterenfonds, in Berlijn.
Peter Lenssen heeft een fascinatie voor de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz die, samen met de Turkse Meryem Yildiz, de hoofdpersonage in deze roman is. In Het theater der herinneringen volgen we Käthe en Meryem die vanuit verschillende motivaties op zoek gaan naar hun herkomst. Zo ontspint zich het verhaal van de Turkse Meryem die op haar zesde met haar ouders vanuit Istanbul in Berlijn, en later in Heerlen, terechtkomt en dat van Käthe Kollwitz, die aan het begin van de Eerste Wereldoorlog haar zoon Peter verliest.
Peter Lenssen gaat in gesprek met Janna Navis (coördinator Collectie van SCHUNCK Bibliotheek) over zijn nieuwe boek en wat het betekent een geëngageerd schrijver te zijn.
Praktische informatie
- Datum: 2 november
- Tijd: 19:30 - 21:00 uur
- Locatie: SCHUNCK Glaspaleis, auditorium
- Entree: gratis, na aanmelding
Peter Lenssen
Peter Lenssen werd op 28 november 1957 geboren in Kunrade, groeide op in Heerlen en studeerde sociale psychologie in Utrecht. Daarna werkte hij jarenlang als vrijgevestigd journalist in vooral de zorg- en welzijnssector. In 1989 debuteerde Lenssen met de historische roman Toplöss die zich afspeelt tegen de achtergrond van de opkomst en bloei van de mijnindustrie in wat toen nog Zuid-Limburg heette. Sindsdien zijn er nog vijf romans verschenen. Allemaal met thema’s die voor de schrijver van belang zijn, sociale onrechtvaardigheid, de vluchtelingenproblematiek, oorlog, mensenrechten en de vrijheid van het woord.
Nederland leest
Nederland leest is een evenement ter bevordering van het lezen van boeken. Het vindt sinds 2006 jaarlijks plaats en wordt georganiseerd door het CPNB. Dit jaar staat het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl centraal. Bekijk het programma.