Luc Nooijen
TRANS SPORT. Academie voor Bouwkunst (The Netherlands)
Het project Transsport is geprojecteerd in het noordoosten van de stad Maastricht, daar waar de A2 de stad binnendringt en overgaat in de stadstraverse, en waar de Ring het verkeer naar de westoever van de Maas voert. Het gebied is dooradert met verkeersstromen met een noord-zuid-orientatie, te weten de eerder genoemde A2, de Meersenerweg, een spoorlijn en de Maas. Tussen al deze infrastructuur liggen twee naoorlogse woonwijken, die volkomen afgesneden zijn van het stedelijk weefsel.
De ondertunneling van de A2 ter plaatse van de stad is aanleiding om ook de Ring uit het maaiveld te halen, en wel door haar op te tillen.
Onder de Ring ontstaat zodoende ruimte om de twee woonwijken weer met elkaar te verbinden, en om de woonwijken weer aan de stad te koppelen.
Op wijkniveau word een winkelplein geprojecteerd met een tiental winkels en een supermarkt.
Op Ringniveau word een sporttoren geprojecteerd, die qua functie aansluit bij het nabijgelegen sportpark de Geusselt, en publiek uit de hele regio aantrekt, waardoor dit gebied weer onderdeel uitmaakt van de stedelijke dynamiek.
Deze sporttoren staat aan de ring en oefent haar aantrekkingskracht uit op het verkeer dat over de ring rijdt. De dynamiek van het sporten reageert op die van het verkeer. En het verkeer dient als décor voor het sporten. De sporttoren is geen gebouw dat een aantal ruimtes huisvest waar men kan sporten, maar een structuur waar op, in en aan gesport kan worden. Elke beweging in het gebouw vereist inspanning, het doel bereiken is een overwinning op zich. De structuur als metafoor voor het beklimmen en bedwingen van een berg.
SCHUNCK cannot guarantee the correctness of content and expression. The participants themselves are responsible for their entries. The copyright of the projects underlies to the authors, any reproduction or use of the shown material is strictly forbidden.