Huis Van Emoties Schunck David Bade 2023

Huis van Emoties

26 Aug 2023 - 3 Sep 2023

Het ‘Huis van Emoties’ is een unieke ervaring waarin kunst en geestelijke gezondheidszorg elkaar ontmoeten. Het project is een samenwerking tussen GGZ-organisatie Mondriaan, festival Cultura Nova én SCHUNCK Museum. 

Waar

Burgemeester van Grunsvenplein, Heerlen

Prijs

€ 0,-

Het ‘Huis’ is een paviljoen op het festivalplein van Cultura Nova. Het is ontworpen door beeldend kunstenaar David Bade. In het paviljoen worden werken getoond die door cliënten en medewerkers van Mondriaan zijn gemaakt. Bade heeft in zijn kunstpraktijk veel ervaring met werken met de geestelijke gezondheidszorg. Als geen ander weet hij diverse groepen mensen te enthousiasmeren en met elkaar in contact te brengen.

Theater en beeldende kunst geven houvast om taboes te doorbreken en moeilijke onderwerpen te delen met elkaar en met het publiek. Het bouwen en inrichten van het paviljoen samen met cliënten en medewerkers van Mondriaan GGZ is een voorbeeld van hoe kunst kan dienen als een brug tussen mensen. 

Tijdens Cultura Nova is het ‘Huis’ gratis toegankelijk. Bezoekers krijgen tevens de kans om deel te nemen aan het creatieproces. Bade is het gehele festival aanwezig om bezoekers en deelnemers te betrekken bij het maken van nieuwe kunstwerken en deze toe te voegen aan het groeiende paviljoen. De opening vindt plaats op zondag 27 augustus 12:00 uur. Iedereen is welkom. 

Het ‘Huis van Emoties’ zal geopend zijn van zaterdag 26 augustus tot en met zondag 3 september, gedurende de openingstijden van het festivalplein van Cultura Nova.

1. Schets door David Bade Huis van Emoties.jpg
3. Huis van Emoties door Liesbeth van Litsenburg.jpg

Over David Bade

In 2013 zijn David Bade en SCHUNCK een samenwerking aangegaan voor zeer lange duur, zijn hele leven lang: David Bade tekent Heerlen onder de tafel. Bade (Willemstad 1970, Curaçao) is een Nederlandse beeldhouwer, installatiekunstenaar, schilder en tekenaar. In 2006 richtte hij samen met Tirzo Martha het Instituto Buena Bista (IBB) op Curaçao op. Het IBB verzorgt een artist-in-residency-programma, organiseert culturele projecten en biedt opleidingsmogelijkheden voor lokale kunstenaars. Met steun van het VriendenLoterij Fonds realiseert SCHUNCK samen met David Bade een serie bijzondere groepsontmoetingen en -portretten in Heerlen. Deze portretten worden in de stadscollectie opgenomen en vereeuwigen de mensen van de stad in de kunstcollectie. Lees meer >

Over Mondriaan

Mondriaan biedt geestelijke gezondheidszorg, preventie en verslavingszorg voor kinderen, volwassenen en ouderen en forensische psychiatrie. Mondriaan is er voor alle Zuid-Limburgers. Samen met een breed netwerk, werken zij aan een mentaal gezondere samenleving. Ze bieden behandeling, begeleiding, ondersteuning en preventie. Zoveel mogelijk in de eigen omgeving, en (poli)klinisch als het nodig is. Hiermee vergroot Mondriaan de mentale veerkracht en weerbaarheid van de mensen die onze hulp vragen. Ze innoveren zorgverlening, investeren in professionele ontwikkeling en delen kennis en kunde.

Lees meer over de eerdere samenwerking tussen SCHUNCK, David Bade en Mondriaan > 

Over cultura nova

Cultura Nova is een groot internationaal beeldend theaterfestival dat jaarlijks wordt georganiseerd in Heerlen en omgeving. In 2022 omvatte het festival 85 verschillende gezelschappen uit binnen- en buitenland, die in 10 dagen tijd meer dan 350 culturele activiteiten voor jong en oud presenteerden, waaronder 14 premières, 22 coproducties in Heerlen en Parkstad én zelfs over de grens in Aken. Voor en achter de schermen van het festival zorgden 600 medewerkers – een belangrijk deel daarvan vrijwilligers – voor een onvergetelijke editie. Het festival trok ruim 73.000 bezoekers. Editie 2023 van Cultura Nova is van vrijdag 25 augustus t/m zondag 3 september.