Img 8933

Keith Haring: Grace House Mural geopend

8 Mar 2022

Op 8 maart is de tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural feestelijk geopend. Een aantal inspirerende sprekers en een optreden van SCHUNCK Academy maakten dat deze unieke expo knallend van start ging.  

Bezoeker Tijdens Opening Keith Haring
Gevel Glaspaleis Keith Haring

Jan Rothuizen

Ook Jan Rothuizen kwam aan het woord. De Amsterdamse kunstenaar leerde Haring kennen op zijn 18e, toen nog niemand wist wie hij was. Ze werkten in de jaren 80 geregeld samen. Hij deelde een aantal typische anekdotes uit die tijd, over hoe Haring op sneakers rondliep in een tijd waarin - in tegenstelling tot nu - amper iemand dat deed. Over hoe bijzonder het was dat Haring als iemand die openlijk homo was een anti-geluid vormde binnen de macho graffiti-scene. Over hoe hij Haring tegenkwam op straat en riep: "You're Keith Haring!", waarop Keith droogjes antwoordde: "I know!". Maar vooral over hoe Haring hem liet inzien dat ook hij een echte kunstenaar was.

 Jan Rothuizen over Keith Haring tijdens de opening van Keith Haring: Grace House Mural bij SCHUNCK Museum

Het optreden van SCHUNCK Academy en de afsluitende toespraak van gedeputeerde Provincie Limburg Madeleine van Toorenburg, waarbij het boek 'Boundless Minds & Moving Bodies in 80’s New York' aan haar werd overhandigd, gaven het startsein voor de menigte om de museumzaal te betreden. De vele positieve reacties op de murals, fotowerken, tarp paintings, lichtkunst en vele andere bezienswaardigheden waren overduidelijk. Keith Haring stelt nooit teleur.

Directeur Kor Bonnema en artistiek directeur Fabian de Kloe gaven het startsein voor de tentoonstelling met de nooit eerder in Europa getoonde murals van Keith Haring. Vervolgens was het woord aan Muna Tseng - de danseres, choreograaf en zus van fotograaf Tseng Kwong Chi, en tevens vriendin van Keith Haring in de beginjaren 80. Zij vertelde over hun samenwerking aan de dansvoorstelling Epochal Songs, de vriendschap tussen haar broer en Haring, zijn werk én over de dans die ze later op de avond in SCHUNCK zou opvoeren.

SCHUNCK academy tijdens de opening van Keith Haring: Grace House Mural
Muna Tseng bij de opening van Keith Haring bij SCHUNCK