20201204_David Bade_vierkant_DaniSilvia.jpg

'Noeste Arbeider' uit Beersdaal in openlucht- tentoonstelling in Den Haag

Tijdens Voorhout Monumentaal is het beeld 'Noeste Arbeider' van David Bade te zien op het Lange Voorhout van 3 juni tot en met 20 augustus.  

David Bade Noeste arbeider.jpeg

Het beeld werd gemaakt van staal en schuim, er is klei met een polyurea- en kleurlaag gebruikt. De productie vond plaats in het kader van het project David Bade tekent Heerlen onder de tafel (editie #4 in 2015 en #6 in 2016).

Het beeld is oorspronkelijk gemaakt voor de wijk Beersdal in Heerlen. De buurtbewoners deden mee aan workshops over delen van dit beeld. De gebogen houding met stok verwijst naar het harde werken in de mijnen, een pomp die doet denken aan de waterput, de donkere kant donker maar altijd vechtend en de buitenboordmotor krachtig vooruitstrevend. Alles is een eerbetoon aan het harde werk, de families en gezinnen die het nog weten en erover kunnen vertellen.

Op 3 juni opende prinses Beatrix de openluchttentoonstelling Voorhout Monumentaal op het Lange Voorhout in Den Haag waar de sculptuur onderdeel van uitmaakt. Het werk blijft gedurende de hele expositieperiode in Den Haag (in bruikleen van Gemeente Heerlen).