House Rosa Vrij Cultura Nova 2023

SCHUNCK X Cultura Nova

Van 25 augustus t/m 3 september staat Heerlen volledig in het teken van Cultura Nova: het grootste cultuurfestival van Limburg. Ook SCHUNCK doet mee, met verschillende activiteiten in en om het Glaspaleis.

Cultura Nova is een jaarlijks terugkerend, internationaal theaterfestival in Limburg. Het festival biedt film, dans, muziek & beeldende kunst, vaak op ongewone locaties, vol openluchtspektakels en internationale producties. SCHUNCK laat deze week niet aan zich voorbij gaan. 

Architectuur

Op 27 augustus vieren we de Dag van de Architectuur 2023, met als thema Toegang | Toegankelijkheid. Het programma van de namiddag bestaat uit een lezing van Francine Houben (Mecanoo Architecten), met aansluitend een discussie over traditie, moderniteit en toekomstgerichtheid als ook rondleidingen door zowel de nieuwbouw als het pas gerenoveerde raadhuis van Peutz.

Op dezelfde dag wordt ook de Tentoonstelling Raadhuis: de collectie van toen tot nu tot ooit geopend, ter gelegenheid van de openstelling van het vernieuwde Raadhuis. SCHUNCK presenteert hierin een dwarsdoorsnede van de gemeentelijke kunstcollectie, de oudste publieke verzameling eigentijdse kunst van Limburg.

Op vrijdag 1 september vindt bij SCHUNCK deel twee van de slotmanifestatie plaats, ter afronding van het Heerlen Rooftop Project (fase 2). Tijdens deze editie draait het om Regionale & Euregionale ruimtelijke toekomststrategieën voor Parkstad Limburg. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Cultura Nova in het Glaspaleis

Zorba Huisman - NOX (NL) presenteert Longen: de eerste theaterproductie van Stichting NOX, dat het liefdesverhaal van de huidige generatie vertelt. Een koppel waagt zich aan een vraagstuk dat in deze tijd eerder een gewetensvraag is dan een kwestie van liefde: 'Zullen we wel of niet een kind op deze wereld zetten?'. Te zien op 27, 28, 29 en 30 augustus, bij SCHUNCK.

Op 2 september zie je de hele dag door verschillende vertolkingen van House: het eindresultaat van Rosa Vrij’s jarenlange artistieke en persoonlijke onderzoek naar ruimte geven en ruimte innemen, gebundeld in een publicatie. Het publiek leest en ervaart dit boek in de vorm van een performatieve boekpresentatie.

david bade x mondriaan x Cultura NovA

Het Huis van Emoties is een paviljoen op de festivallocatie van Cultura Nova, dat de hele week gratis te bezoeken is. Het huis is ontworpen door beeldend kunstenaar David Bade. In het paviljoen worden werken getoond die door cliënten van Mondriaan (GGZ) zijn gemaakt. Bade is het gehele festival aanwezig om bezoekers en deelnemers te betrekken bij het maken van nieuwe kunstwerken en deze toe te voegen aan het groeiende paviljoen.