Hallo Angst David Bade X Mondriaan

Werk van de maand: David Bade, Hallo angst, 2022

Elke maand kiezen we een werk uit de collectie SCHUNCK, dat ons inspireert, boeit of op een andere manier bezighoudt. Werk dat te mooi is om niet te delen. In de maand augustus neemt Hanna Zwart de honneurs waar. Zij koos Hallo angst (2022), een werk van David Bade.  

In Hallo angst, een kunstwerk door beeldend kunstenaar David Bade (Willemstad (Curaçao), 1970), wordt de diepgaande complexiteit van emoties tastbaar, geïnspireerd door de persoonlijke verhalen van cliënten, vrijwilligers, medewerkers en andere betrokkenen bij Mondriaan geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Verkenning van de menselijke ervaring: Hallo angst door David Bade

Dit kunstwerk, genaamd Hallo angst door David Bade door David Bade, vangt deze diepgaande ervaring in een levendig schouwspel van diverse doeken, beschilderd met acrylverf op een houten frame. Gemaakt tijdens de Week van de Psychiatrie in 2022 op de hoofdlocatie van Mondriaan ggz in Heerlen, biedt Hallo angst een reflectie op de menselijke psyche en de daarmee verweven emoties.

Een levenslange band met Heerlen: David Bade tekent Heerlen onder de tafel

Sinds 2013 onderhoudt Bade een innige relatie met Heerlen, wat samenkomt in het project David Bade tekent Heerlen onder de tafel. In samenwerking met SCHUNCK verbeeldt hij de stad, met daarin centraal haar bewoners, in opmerkelijke portretten die integraal worden opgenomen in de gemeentelijke kunstcollectie. De geest van Heerlen wordt weerspiegeld in Hallo angst, een kunstwerk dat net zo uitnodigend en onbevreesd is als de stad zelf.

Een kunstenaar van oneindige expressie

David Bade, een kunstenaar wiens expressie geen grenzen kent, heeft zichzelf uitgedrukt in diverse kunstvormen. Van tekeningen tot schilderijen en van sculpturen tot installaties, hij omarmt zijn artistieke vrijheid volledig. Zijn werken smelten samen met materialen, technieken en emoties, en kenmerken zich door een explosie van kleur, chaos en humor, vergezeld door scherpe maatschappijkritiek.

Het Huis van Emoties en een tienjarig jubileum

De nauwe band tussen David Bade en de ggz doorspekt zijn hele oeuvre. Hij werkte al vele malen eerder samen met ggz-organisaties, onder andere op Curaçao en in Rotterdam. Deze band wordt nu verder versterkt in samenwerking met SCHUNCK, Mondriaan ggz en beeldend theaterfestival Cultura Nova. Samen creëerden ze het Huis van Emoties, een paviljoen dat kunst en geestelijke gezondheidszorg verbindt. Het minimuseum is van 26 augustus tot en met 3 september 2023 te zien op het Cultura Nova-festival. Het paviljoen toont werken van Mondriaans cliënten en medewerkers, met als doel taboes te doorbreken en moeilijke gesprekken aan te moedigen.

Nadat het Huis van Emoties zijn deuren opent op het festivalplein van Cultura Nova, zal Hallo angst later dit jaar te zien zijn in ons museum als onderdeel van een overzichtstentoonstelling ter ere van de tienjarige aanwezigheid van David Bade in Heerlen. Gedurende dit najaar krijgen bezoekers de gelegenheid om diep in zijn veelzijdige en gedurfde werken te duiken, een ontdekkingsreis door menselijke emoties en ervaringen. 

Kunst als kracht voor verandering en verbinding

Met werken als Hallo angst en het Huis van Emoties blijft David Bade de brug slaan tussen kunst, emoties en mensen. Zijn creaties gaan verder dan visuele meesterwerken en fungeren als krachtige katalysatoren voor verandering, begrip en verbondenheid.