Jennifer Tee, Tampan Natural System of Souls, 2019, Collectie Stedelijk Museum Schiedam  Schunck (1)

Werk van de maand: Jennifer Tee

Elke maand kiest conservator Virginia Hameleers een werk uit de collectie SCHUNCK, dat haar inspireert, boeit of op een andere manier bezighoudt. Werk dat te mooi is om niet te delen. In de maand september is dat werk van Jennifer Tee.  

Na het werk van Romy Finke kies ik deze keer weer een werk dat momenteel zichtbaar is voor het publiek, namelijk Tampan Natural System of Souls (2019­) van Jennifer Tee uit de gezamenlijke collectie van SCHUNCK en het Stedelijk Museum Schiedam.

Jennifer Tee werkt vaak met historische voorwerpen en symbolen die verschillende culturen met elkaar verbinden. Het werk Tampan Natural System of Souls is gebaseerd op de Tampan-kleden die vroeger op het Indonesische eiland Sumatra werden ingezet bij officiële ceremonies als huwelijken en begrafenissen. De blaadjes die Tee gebruikt, staan symbool voor een nu puur Nederlands product – de tulp. De herkomst ervan ligt echter oorspronkelijk in Oost-Azië. Doorgaans wordt op Tampan-kleden een schip met menselijke en dierlijke figuren afgebeeld. De mast vormt daarbij tegelijkertijd een levensboom en markeert de verschillende levenscycli.

Persoonlijk karakter

Mooi aan dit werk vind ik het persoonlijke karakter ervan. De schepen en tulpen verwijzen naar het moment waarop Tee’s vader in de jaren 50 met zijn ouders, zusje en andere Indische Nederlanders op een schip vanuit Indonesië naar Nederland vluchtte. De toegepaste techniek is daarnaast ook bijzonder: Tee verzamelde en droogde zorgvuldig verschillende tulpenblaadjes en stelde daarvan collages samen, waarvan vervolgens een hoogwaardige scan is gemaakt.

Ik nodig jullie van harte uit het resultaat zelf te gaan bewonderen in de hal van het Raadhuis tijdens de tentoonstelling De collectie van toen tot nu tot ooit.   

Jennifer Tee
Tampan Natural System of Souls, 2019
Piezografiek op 315 grams museum etching papier
Gezamenlijke collectie Stedelijk Museum Schiedam en SCHUNCK, gemeente Heerlen
Verworven met steun van het Mondriaan Fonds