Anita wil laten zien hoe leuk het is om samen muziek te maken
Anita Knubben ademt muziek. Al sinds haar kindertijd is de dwarsfluit haar instrument. Ze speelde concerten door heel Europa, ontwikkelde haar eigen lesmethodes en geeft al jaren met liefde les aan muzikanten van alle leeftijden.
Anita Knubben (55) groeide op in Simpelveld, in een muzikale familie. “Veel familieleden speelden in de Koninklijke Philharmonie van Bocholtz. Tijdens een concert viel mijn oog op ‘die scheve fluit’. Ik was meteen verkocht.” Wat volgde was een leven vol muziek. Ze startte op haar negende aan de muziekschool in Kerkrade en haalde binnen drie jaar drie gradenexamens met lof. “En toen moest mijn beroepskeuze nog komen. Ik was net zo’n fanatiek turner als dwarsfluitspeler, dus de opties waren CIOS of conservatorium. Het werd toch muziek.”
Jong en ambitieus naar het conservatorium
Op haar zestiende begon Anita aan het conservatorium, waar ze dankzij haar – toen al – hoge niveau met open armen werd ontvangen. “Dat was pittig. De manier van lesgeven was toen anders dan nu. Heel streng, en voor mijn gevoel onrechtvaardig. Ik was nog zo jong dat ik geen tegengas durfde te geven. Maar daar heb ik veel van geleerd.”
Ze studeerde docerend en uitvoerend musicus bij Jo Verboeket en René Kravanja en vond daarna meteen werk als docent dwarsfluit/piccolo aan de muziekschool in Valkenburg, die later fuseerde met muziekschool Kumulus in Maastricht. “Daar heb ik dertig jaar met veel plezier gewerkt.” Na de sluiting van de muziekschool bleef Anita lesgeven aan privéleerlingen en bij harmonieverenigingen.
“Ik wil laten zien hoe leuk het is om samen muziek te maken”
Spelen op topniveau
Ondertussen speelde ze als remplaçant (musicus die geen deel uitmaakt van de vaste formatie van het orkest, red.) in talloze orkesten. Mooie herinneringen koestert ze aan concerten bij het LSO, Guido’s Orchestra en de vele concertreizen met harmonieorkesten en ensembles.
Anita speelt van piccolo tot contrabasfluit. Het delicate piccolo leerde ze al op jonge leeftijd spelen van Heinz Friezen, de dirigent van de Philharmonie in Bocholtz. Hier werd ze drie jaar geleden nog gehuldigd voor haar veertigjarig jubileum. Nog steeds bleef en blijft Anita zich bijscholen, met masterclasses van gerenommeerde fluitisten als Emily Beynon, Paul Edmund Davies, Anna Garzuly en Carlo Jans.
Een eigen visie
Anita’s betrokkenheid reikt verder dan het podium. Toen ze begon met lesgeven, vond ze al snel dat de bestaande methodes niet ideaal waren voor kinderen. “Er werd bijvoorbeeld in twee pagina’s uitgelegd hoe de 6/8-maat in elkaar zit. Dat is misschien genoeg voor volwassenen of gevorderden, maar voor kinderen niet.” Ze ontwikkelde haar eigen dwarsfluitmethode in drie delen, met de juiste hoeveelheid uitleg – “zodat de kinderen ook snáppen wat ze horen.” Plus een extra boekje met toonladders, grepen en specifieke technieken voor de dwarsfluit. Daarnaast ontwierp ze haar eigen dwarsfluitenlijn met onder meer kinderfluiten.
“Er zijn veel jonge leerlingen voor wie een gewone dwarsfluit te groot is. Ze moesten voor veel geld een kinderfluit kopen met een gebogen kopstuk, om een paar jaar later weer een grote dwarsfluit aan te schaffen. Dus ging ik op zoek naar een betere, betaalbare oplossing.”
Fluiten met een kikkerlogo
Anita verkoopt in haar praktijk nu drie soorten betaalbare fluiten met haar kenmerkende kikkerlogo erop, en naar volle tevredenheid. “Ik heb er nog nooit eentje teruggekregen. Daar ben ik best trots op.” Samen met haar dochter – en diens 3D-printer – ontwierp ze ook speciale duimsteuntjes. “Hierdoor kan de rechterhand op een ergonomisch verantwoorde manier geplaatst worden.”
In 2019 kwam ze via een vacature terecht bij SCHUNCK, waar ze nog steeds zeven uur per week lesgeeft. “Ik begon met twee leerlingen bij mijn dwarsfluitles, inmiddels zijn het er meer dan twintig. Het team is superleuk, en ik heb het hier enorm naar mijn zin.” Anno nu is Anita nog volop bezig met lesgeven. Ze helpt uit bij orkesten en speelt in het Limburgs fluitkwintet, Sfyria.
Nieuwe rol: coördinator HaFa
Sinds januari is Anita ook coördinator van de HaFa-afdeling. “In deze functie ben ik het aanspreekpunt voor alles rondom de samenwerkingen met Harmonie en Fanfare. Nu ben ik bijvoorbeeld druk met alles rondom het jaarlijkse HaFa-concours bij SCHUNCK, dat dit jaar op 6 april plaatsvindt. Hier krijgen HaFa-cursisten en leden van bij SCHUNCK aangesloten verenigingen de kans om hun muzikale talenten te laten schitteren.”
“En dat is elk jaar een groot succes – we hebben voor deze editie zestig aanmeldingen. De kinderen doen podiumervaring op, je ziet ze echt genieten. Het is ook leuk om elk jaar kinderen terug te zien, die weer een stuk verder zijn in hun muzikale ontwikkeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Daar doen we het voor.”