Joep Hupperetz

SCHUNCK-succesverhaal: Joep Hupperetz

Als klein jongetje liep Joep al de hele dag zingend rond. Op zijn zevende ging hij op zangles bij SCHUNCK Muziek & Dans, en nu, op zijn 26e is hij dramaturg bij Opera Zuid in Maastricht.  

Joep Hupperetz werd geboren in Heerlen en groeide op in Simpelveld. Na een paar eerste ervaringen op het toneel van de basisschool, onder meer als kerstkabouter, besloot hij zijn zangtalent en toneelambities verder te ontwikkelen bij SCHUNCK. Hij volgde zangles bij Jan Gooren; zijn eerste stappen op het pad naar zijn theatercarrière.

Joep Hupperetz SCHUNCK alumni

Kerst bleek een terugkerend thema voor Joep te zijn wat premières op het podium betreft, want ook bij SCHUNCK maakte hij zijn debuut met het kerstconcert. Al gauw voegde hij musicallessen aan zijn schema toe, die hij zo’n vier jaar volgde. Hij speelde in die periode onder meer in Cinderella, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Saturday Night Fever en Annie.

“Ik weet nog dat ik elke week zo uitkeek naar de zaterdag, dan werd ik herenigd met mijn musicalklas en konden we roddels over de musicalwereld uitwisselen, haha. Maar ik herinner me vooral ons enthousiasme, bijvoorbeeld dat we drie keer naar dezelfde voorstelling gingen wanneer er een musical in Heerlen was. En dan maar de danspasjes uit ons hoofd leren.”

Theaterwetenschappen

Toen Joep afstudeerde aan de havo stopte hij ook bij SCHUNCK. “Ik volgde nog twee jaar klassieke zang tijdens mijn vwo, voordat ik naar Amsterdam vertrok in 2015. Daar ben ik theaterwetenschappen gaan studeren. Ik wist namelijk altijd al dat ik in het theater wilde werken, of het nu vóór of achter de schermen zou zijn. Ik was altijd bezig met muziek en theater, daar moest ik mee verder. Wat mij betreft hoefde ik niet eens per se op het podium te staan”, vertelt Joep.

"Dáár heb ik geleerd hoe het is om producties te maken, wat het inhoudt om urenlang op het toneel te staan, maar ook hoe je echt als team samenwerkt."

SCHUNCK als leerschool

Tijdens zijn opleiding theaterwetenschappen leerde hij vooral veel theorie. “Je leert er heel veel en ook weer niets”, lacht hij. “De praktijkervaring heb ik eigenlijk vooral opgedaan bij SCHUNCK, al had ik dat toen niet eens door. Dáár heb ik geleerd hoe het is om producties te maken, wat het inhoudt om urenlang op het toneel te staan, maar ook hoe je echt als team samenwerkt. Ook het opvolgen van regieaanwijzingen leerde ik er al vroeg, en natuurlijk auditeren.” Op zijn academische opleiding in Amsterdam kreeg hij vooral de handvatten aangeleerd die hij nodig had om het theater te analyseren, iets wat in zijn huidige rol als dramaturg dagelijks van pas komt.

Limburgse roots

Bij Opera Zuid liep hij meermaals stage. Daar bracht hij de geleerde theorie voor het eerst in de praktijk, en niet onverdienstelijk. “In september 2018 ben ik begonnen aan mijn stages; in die rol heb ik tot aan de coronaperiode aan alle producties van Opera Zuid meegewerkt. Nog voordat ik afstudeerde in 2021, werd ik door hen gevraagd of ik er niet wilde komen werken.” Joep verliet Amsterdam en keerde weer terug naar zijn Limburgse roots.

Joep Hupperetz dramaturg

Twee premières

Sinds 2020 werkt hij bij Opera Zuid als dramaturg, een rol die hij graag even toelicht. “Ik ben in feite artistiek adviseur. Enerzijds ondersteun ik de regisseur bij onderzoek en conceptkeuzes, anderzijds ben ik een klankbord voor de artistiek leider. Het is een veelzijdige rol waarin je veel leert over het theater.” De komende periode heeft Joep het druk. Volgende maand zijn er twee grote premières: in de grote zaal opent 12 november Lady in the Dark, waarvoor Joep de dramaturgie verzorgt voor de regisseur. Een week later gaat een kleinschaliger project, Eternal Road, a liederabend, in première in Luxemburg, waarvoor Joep samenwerkt met regisseur Annemiek van Elst.

Zijn succes dankt Joep aan zijn doorzettingsvermogen, zo zegt hij zelf. Carrièreadvies geeft hij dan ook als volgt: “Ik denk dat het belangrijk is dat je trouw blijft aan jezelf, goed luistert naar wat je wil en niet moet vergeten dat wanneer er een deur sluit, er een volgende weer opent.”