Stephanie Rijpkema

Stephanie Rijpkema: nog lang niet uitgedanst

Stephanie Rijpkema is een begrip bij SCHUNCK. Ze werkt dan ook al twintig jaar als dansdocente bij SCHUNCK Muziek & Dans. In de tussentijd is ze ook aan de slag gegaan als baliemedewerker, wat haar ook een bekend gezicht maakt voor de bezoekers van de bieb en het museum. 

Eigenlijk komt het interview niet goed uit, zegt ze schoorvoetend. Ze heeft wat tijdnood. Binnen een paar minuten wordt duidelijk waar die tijdnood vandaan komt, als we haar vragen welke lessen ze momenteel geeft. “Klassiek ballet, jazz dance, contemporary, Dans je Fit, tap dance, spitzen..”, antwoordt ze. “En dan per dans ook nog in verschillende niveaus. Momenteel zit ik op vijftien lessen, verdeeld over zeven disciplines. Het is wat meer dan anders, omdat ik lessen overneem van een collega met zwangerschapsverlof.” Het is druk dus. Maar Stephanie doet het met plezier: dansen is haar lust en haar leven, al sinds ze op haar zesde voor het eerst de spitzen aantrok.

Dertig jaar lesgeven
Stephanie geeft niet alleen les, maar organiseert ook jaarlijks SCHUNCK Dans(t), daarnaast draagt ze bij aan de choreografieën van de theaterproducties en stond ze vorig jaar met de cursisten op de Nederlandse Dansdagen. Toen ze op haar 21e afstudeerde in Moderne Dans aan Codarts Rotterdam heeft ze twee jaar lang professioneel gedanst. Ze verhuisde voor de liefde naar Zuid-Limburg en zette haar danscarrière voort als docent. Dat doet ze inmiddels al dertig jaar, en ze is niet van plan te stoppen.

Hoewel ze ervoor is opgeleid, ging het lesgeven niet meteen van een leien dakje. “Uiteindelijk heb ik er mijn draai in gevonden. Ik wilde in het begin alles kunnen, maar dat werkt niet. Toen ik accepteerde dat lesgeven aan de allerkleinsten mij niet lag, ging het een stuk beter.” Inmiddels geeft ze les aan iedereen tussen de zes en zevenentachtig jaar. En die variatie is wat het zo leuk maakt, zegt Stephanie. “De variatie in leeftijd is leuk, maar ook die in ervaring, talent en groei. Ik heb een tapdance groep waarin de jongste twaalf jaar is, en de oudste eind zestig. Dat is toch mooi?”

Lesgeven aan iedereen
Haar liefde voor het vak gaat al ver terug. Wat maakt dans voor haar nou zo mooi? “Het is leuk om dingen te máken. Ik doe alles zelf en dans ook nog veel mee. Het is gewoon fijn om met je lichaam en met muziek bezig te zijn; je wordt er blij van en het is goed voor je. Als je dat mag doorgeven aan mensen die daar net zo enthousiast over zijn als jij, dan is dat echt fijn.” Toen Stephanie zelf nog in de leer was, maakte de ene docent meer indruk op haar dan de ander. “Op mijn twaalfde kreeg ik les in klassiek ballet van Liesbeth Wiertz, dat is echt tot op heden mijn voorbeeld en inspiratie qua techniek, maar ook wat betreft lesgeven. Ze was streng, en dan in het bijzonder voor de talenten, die vaak ook meer aandacht kregen. Daarin verschil ik wel, ik wil graag lesgeven aan iederéén.”

Bij SCHUNCK is het nieuwe dansseizoen inmiddels gestart. “We hebben een doorlopende leerlijn, wat wil zeggen dat iedereen vanaf vier jaar kan komen dansen, en dan kan blijven doorgroeien en ontwikkelen. Dat varieert dus van kleuterballet tot lessen als Dans je Fit: een les op woensdagochtend voor iedereen die wil meedoen. Het is een mix van jazz, klassiek, contemporary en pilates, en absoluut geen bejaardengym, ondanks dat er ook genoeg mensen op leeftijd mee doen. Maar zij zijn vitaal, en het niveau is daar ook naar. Onlangs deed onze stagiaire van in de twintig mee met de les, en zij moest toegeven dat het ook voor haar pittig was. Elke leeftijdsgroep wordt dus uitgedaagd.”

Open lesweek
Stephanies favoriete plek, de dansstudio, heeft onlangs een mooie upgrade gekregen. De zaal is klaar om in de open lesweek, van 23 t/m 27 oktober, te worden bestormd door (aspirant-)dansers. “Onze jaarlijkse open lesweek is een ideale kans voor de mensen die eens een les willen proberen, het moeilijk vinden om te kiezen of misschien een extra dansvorm erbij willen gaan doen. De lessen zijn vrij toegankelijk en heel laagdrempelig: iedereen kan binnenlopen en meedoen, zonder aanmelding. Ik zou dus zoveel mogelijk mensen willen oproepen daar gebruik van te maken. Kom gewoon eens dansen!”