Bertien van Manen, At the mines, Apanas, Siberia, 1994 (1).jpg

Bertien van Manen, Chaim van Luit, Fiona Lutjenhuis, Marie Frioni en eindexamenexpo bij SCHUNCK

Bertien van Manen, At the mines, Apanas, Siberia, 1994

Vanaf dit voorjaar zijn bij SCHUNCK Glaspaleis vijf nieuwe tentoonstellingen te zien. In de museumzaal presenteert internationaal gelauwerd fotografe Bertien van Manen haar werk, in het trappenhuis zijn muurschilderingen van Fiona Lutjenhuis te bewonderen en in de vitrine toont Chaim van Luit zijn installatie ‘Grondstof’.  

Daarnaast opent op 31 maart Dreaming Out Loud met Marie Frioni op de +1 en exposeert Sintermeertencollege vanaf 7 april hun eindexamenwerk in de Aad de Haas-zaal van SCHUNCK.

Bertien van Manen

Tot en met 3 september is in de museumzaal de tentoonstelling 'Gluckauf' te zien, van fotografe Bertien van Manen (1942, Den Haag), die opgroeide in Heerlen. Gluckauf toont een selectie foto's uit het oeuvre van Van Manen, waarin het leven in mijnwerkersgemeenschappen centraal staat.

Meer info:

Bertien van Manen - Gluckauf
Museumzaal SCHUNCK Glaspaleis
18 april t/m 3 september 2023

Chaim van Luit

Chaim van Luit (1985, Heerlen) presenteert met zijn nieuwe installatie ‘Grondstof’ in en vanuit de vitrine een installatie over het mijnverleden én -heden. Hiervoor werd hij geïnspireerd door een opbergsysteem met kledinghaken en kettingen dat gedurende de mijnbouw veelvuldig werd gebruikt.

Meer info:

Chaim van Luit - Grondstof
Vitrine SCHUNCK Glaspaleis
16 april t/m 1 oktober 2023

Fiona Lutjenhuis

Voor haar presentatie 'Sideways Universe' in SCHUNCK laat Lutjenhuis zich onder andere beïnvloeden door verhalen uit de bibliotheek van SCHUNCK. Deze komen je immers vanzelf tegemoet via het trappenhuis. Lutjenhuis’ verhaal dat hieruit ontstaat, verspreidt zich als een muurschildering.

Meer info:

Fiona Lutjenhuis - Sideways Universe
Trappenhuis SCHUNCK Glaspaleis
16 april 2023 t/m 18 februari 2024

Marie Frioni

Marie Frioni (BE) is een voormalig prijswinnaar van de Euregionale Architectuurprijs. In haar presentatie voor deze editie van 'Dreaming Out Loud' toont ze naast haar onderzoek rondom de stedenbouwkundige ontwikkeling van Eisden Dorp en Maasmechelen, ook werk van haar architectuurcollectief.

Meer info:

Dreaming Out Loud - Marie Frioni
Etage +1 SCHUNCK Glaspaleis
31 maart t/m 18 juni 2023

No Pictures Please

Geïnspireerd door het werk en leven van Bertien van Manen zijn 29 leerlingen van het Sintermeertencollege aan de slag gegaan met de creatie van hun eigen werken. De thema's die hierbij aan bod kwamen zijn even divers als de kunstwerken die zij gemaakt hebben: geborgenheid, identiteit, plaatsen die in transitie zijn of je verdiepen in een ander. 

Meer info:

Eindexamenexpo Sintermeertencollege - No Pictures Please
Aad de Haas-zaal SCHUNCK Glaspaleis
7 april t/m 7 mei 2023