Nic Tummers Ladder Tegen De Maan

Nieuwe tentoonstellingen in Atrium en Aad de Haas zaal

schets van Ladder Tegen de Maan, Nic. Tummers

Vanaf donderdag 30 november zijn in zowel het nieuwe Atrium als in de Aad de Haas zaal nieuwe tentoonstellingen te zien.

In het Atrium, dat officieel in januari wordt geopend, is vanaf donderdag 30 november de tentoonstelling Jacobs Droom te zien, van Nic. Tummers. Jacobs Droom toont hoe beeldend kunstenaar en architectuurcriticus Tummers Heerlen eind jaren 50 een droom gunt. De keuze van SCHUNCK om, in samenwerking met Nics dochter Tamira Tummers, juist dit beeld te tonen, legt de focus op het eerste enthousiasme van een beeldhouwer voor zijn stad. Zo wordt een kiem gelegd voor de herontdekking van het rijke gedachtegoed van Tummers, dat Heerlen nog steeds veel te bieden heeft. Het is een uitnodiging tot hardop beeldend te dromen over Heerlen, in de hoop dat dromen ons een stap dichter richting de werkelijkheid brengt. 

In het Atrium verrijst een speciaal voor de tentoonstelling geproduceerde variant van de sculptuur Ladder tegen de Maan van Tummers, naast Tummers’ eigen sculptuur, diverse schetsen en aanvullende documentatie. Het Atrium is toegankelijk met een museumticket.

Aad de Haas: de kunstenaar, de mens

Eveneens vanaf 30 november is de nieuwe tentoonstelling met werk van en over kunstenaar Aad de Haas te zien. De Haas werkte vanaf de jaren veertig tot aan zijn vroegtijdige dood in 1972 aan een eigenzinnig en divers oeuvre, bestaande uit schilderijen, tekeningen, grafiek en enkele sculpturen. 

In deze tentoonstelling neemt SCHUNCK je aan de hand van diverse schilderijen uit de collectie en foto’s van muurschilderingen mee langs de vier stijlperioden van De Haas. Om een beeld te geven van het bewogen leven van De Haas vervaardigde Berend Vonk speciaal voor de tentoonstelling een stripverhaal met diverse hoogte- én dieptepunten. Aan de hand van 22 tekeningen wordt de levensreis van de kunstenaar in beeld gebracht. De documentaire Brieven aan de hemel van de kleindochter van De Haas, Zorba Huisman, neemt de bezoeker mee ‘achter de schermen’ van het leven van de kunstenaar en zijn gezin. Huisman is regisseur en documentairemaker. 

De feestelijke opening van beide tentoonstellingen vindt later plaats; op 25 januari '24.

Aad De Haas Striptekening 2 Schunck

Berend Vonk, striptekening over Aad de Haas