Vijf tentoonstellingen feestelijk geopend bij SCHUNCK

16 Apr 2023

Op zondagmiddag 16 april openden we bij SCHUNCK voor een besloten gezelschap de tentoonstelling Gluckauf van Bertien van Manen in de museumzaal.  

Maar dat was niet alles. Ook in de vitrine, +1, Aad de Haas zaal en het trappenhuis werden nieuwe tentoonstellingen geopend, en wel van respectievelijk Chaim van Luit, Marie Frioni, de eindexamenstudenten van Sintermeertencollege en Fiona Lutjenhuis.

Lente-offensief

In een volgepakt Glaspaleis nam, na het eerste hapje en drankje, SCHUNCK-directeur Kor Bonnema het woord. Hij sprak over de start van een waar ‘lente-offensief’ bij SCHUNCK museum, met maar liefst vijf nieuwe tentoonstellingen. Hij gaf de bezoekers een tipje van de sluier over het nieuw te openen Kunstdepot bij SCHUNCK - een uniek concept dat in deze vorm nog niet eerder is getoond in Europa.

niet eerder vertoond werk

Vervolgens was het woord aan artistiek directeur Fabian de Kloe, die met name de rol van het mijnverleden benoemde in de verschillende tentoonstellingen die nu te zien zijn. De tentoonstellingen komen uit handen van drie generaties makers, waarvan het gros (deels) opgroeide in Heerlen. Zo ook Bertien van Manen. "We zijn trots deze tentoonstelling, dat veel niet eerder vertoond materiaal bevat, en het bijbehorende boek te mogen presenteren.”

Na toespraken van Hripsimé Visser, voormalig conservator fotografie bij het Stedelijk Museum en kenner van het werk van Bertien van Manen, én wethouder cultuur Jordy Clemens, werden de vijf tentoonstellingen tot 'geopend' bestempeld.