Grip Schunck Werk Van De Maand

Werk van de maand februari: Grip

Elke maand kiest conservator Virginia Hameleers een werk uit de collectie SCHUNCK, dat haar inspireert, boeit of op een andere manier bezighoudt. Werk dat te mooi is om niet te delen. In de maand februari is dat Grip (2007) van Jan van der Ploeg.

De eerste keuzetentoonstelling in het nieuw geopende Kunstdepot is door Emile Roemer, gouverneur van de Provincie Limburg, samengesteld. Hij selecteerde de werken intuïtief en focuste daarbij vooral op wat hij voelde bij het bestuderen van het werk. Het resulteerde in een kleine overzichtstentoonstelling van werken die hem doen denken aan “alle goeds dat deze provincie te bieden heeft.”

Graffiti in Heerlen

Eén van de geselecteerde kunstwerken is Grip (2007) (Collectie detail) van Jan van der Ploeg. Het doet Roemer denken aan de graffiti en muurschilderingen uit Heerlen en omgeving. Grip is een steeds terugkerende module die Van der Ploeg gebruikt, in zowel zijn muurschilderingen als zijn kleine, intieme schilderijen. De ‘Grip’ heeft de vorm van een horizontale, lange rechthoek met afgeronde hoeken, afgeleid van de handgaten in de kartonnen dozen die bij verhuizingen worden gebruikt. Van der Ploegs eerste ‘Grips’ verschenen in 1997 op de muren van gebouwen of achtertuinen in Amsterdam. Ze hadden hetzelfde karakter als 'tags', de gepersonaliseerde tekens waarmee graffitispuiters hun werk signeren of hun territorium afbakenen.

Bekijk dit schilderij en de andere werken uit de selectie van Emile Roemer nog tot en met 21 april a.s. in het Kunstdepot van SCHUNCK.

Grip Schunck Werk Van De Maand