Danscoach Christina: van plié tot podium
Toen Christina als klein meisje in het theater zat en voor het eerst een ballerina over het podium zag zweven, wist ze het zeker: dit wil ik ook! Als docent Klassiek Ballet bij SCHUNCK leert ze nu dansers, van jong tot oud, de kneepjes van het vak.
Christina Klinkers- Cuijpers (36) staat al sinds haar twintigste voor de klas bij SCHUNCK. Ze heeft dus al heel wat danstalent mogen begeleiden. “Ik las laatst een interview met oud-leerling Pola, dat vond ik echt fantastisch om te lezen. Ooit mocht ik haar de plié en split leren, en nu is ze een grote musicalster.” Zomaar een voorbeeld van wat dansles op jonge leeftijd kan bewerkstelligen. En zo lopen er meer talenten rond uit de koker van SCHUNCK.
Betere houding, meer zelfvertrouwen
Hoewel Christina in eerste instantie zelf professioneel ballerina wilde worden, bedacht ze zich gaandeweg. “Als ballerina vraag je ontzettend veel van je lichaam, dat vond ik toch erg intens. Toen ik op mijn twintigste van de Dansacademie kwam besloot ik dus om te blijven dansen, maar ook om les te geven. En dat doe ik tot op heden met veel plezier.” In de afgelopen zestien jaar gaf ze soms wel op zeven verschillende locaties les. “Dat was eigenlijk iets te veel. Nu ik twee kinderen heb, heb ik het teruggebracht naar vier. Daarbij geef ik inmiddels ook yoga- en pilateslessen. Ik heb allerlei verschillende leeftijden voor mijn neus, dat vind ik heerlijk. Geen dag is hetzelfde.”
“We hebben nu alleen meiden die dansen, het zou leuk zijn als ook wat meer jongens zouden aansluiten. Wie moet anders de meiden liften tijdens de dans?”
De lessen van Christina bij SCHUNCK omvatten kleuterballet en klassiek ballet, onderverdeeld in drie leeftijdscategorieën: 5-6 jaar, 7-8 jaar en 8-9 jaar. “Dans is ontzettend goed voor die kleintjes. Het verbetert hun houding, geeft hun meer zelfvertrouwen en draagt bij aan hun uithoudingsvermogen. Daarnaast is het goed voor hun muzikaliteit en hun saamhorigheidsgevoel. Vooral wanneer we, zoals nu, toewerken naar een voorstelling. Bovendien kan ik eerlijk zeggen dat ik nog nooit ruzie of onenigheid heb gezien binnen de groepen. Dus ook op sociaal vlak is het echt een verrijking”, zegt Christina. “We hebben nu alleen meiden die dansen, het zou leuk zijn als ook wat meer jongens zouden aansluiten. Wie moet anders de meiden liften tijdens de dans?”, grapt ze.
Dansen met Warhol
De dansers werken nu dus toe naar een voorstelling, wat extra energie met zich meebrengt. “Op zondag 23 maart staan we op het podium van het Cultuurhuis. Wij hebben de kunstwerken van Andy Warhol als inspiratie genomen, dat maakt het extra speciaal. De meeste kinderen zijn met school naar deze tentoonstelling geweest, dus ze zijn er al bekend mee.” Die verbinding tussen verschillende kunstvormen maakt SCHUNCK uniek, vindt Christina. “Onze dansvoorstelling is daar een perfect voorbeeld van: we koppelen dans aan de kunst van Warhol, waardoor kinderen kunst niet alleen bekijken, maar ook ervaren en uitdrukken in beweging. Daarnaast werken we vaak samen met de muziekdocenten, zodat dans en muziek elkaar versterken. Zo wordt het echt een totaalbeleving."
Gevraagd naar wat Christina zo leuk aan haar werk vindt, weet ze niet waar te beginnen. “De interactie met de kinderen, het instuderen van de choreografie, noem maar op. Het is leuk om te zien dat kinderen ook zelf ideeën inbrengen. Vooral het enthousiasme van de kids werkt echt aanstekelijk. Als alles zo richting een voorstelling samenkomt, dan zie je dat het helemaal klopt.” Natuurlijk wil Christina als docent dat de kinderen het leuk vinden, maar het is ook de bedoeling dat ze iets léren. “Ik weet per danser waar ik aan wil werken. Zo focus ik bij de één bijvoorbeeld op techniek, en bij ander op het spotten, zodat zij een betere draai kan leren maken. Als dat dan lukt, is dat echt mooi om te zien. Het is altijd fijn om de kinderen te zien groeien.”
Hieronder zie je een video van SCHUNCK Dans(t) met Keith Haring ten tijde van de tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural.
Visualiseren van een touw
Om daarin ondersteuning te vinden schoolt Christina zich regelmatig bij. “Binnenkort volg ik de training ‘een speelse kijk op ballettechniek’ in Amsterdam. En momenteel werk ik vanuit SCHUNCK aan het beeldend doceren. Dat doe ik door bijvoorbeeld beeldend te vertellen hoe een beweging wordt gemaakt, in plaats van het ‘droog’ uit te leggen. Denk aan het visualiseren van een touw dat omhoog wordt geklommen, om zo de rug recht te houden. Ik gebruik ook namen die het voor de kinderen makkelijker maakt om pasjes te leren, zoals de ‘Kusjespas’, waarbij de voeten elkaar in de lucht kussen. Dat helpt kinderen enorm.”
Vanaf twaalf jaar gaan de kinderen verder met lessen bij collega Stephanie Rijpkema. “Op dat moment gaan, indien mogelijk, de spitzen aan en gaat de ontwikkeling verder. Soms zie ik (oud)studenten een paar jaar niet, en staan ze ineens op een podium, als volwaardig ballerina. Dat vind ik de mooiste momenten – dan ben ik echt trots!”
Nieuwsgierig geworden naar de danslessen bij SCHUNCK? Tijdens de Kindermuziekweek (4 - 13 april 2025) kun je gratis meedoen aan onze open danslessen. Stap de studio binnen en ontdek dans jou (of je kind) in beweging brengt!
Op zondag 13 april 2025 geeft Christina twee balletworkshops voor kinderen tussen 5 en 9 jaar. Kijk hier voor meer informatie en meld je aan!