Vijf vrouwen staan achter een tafel bedekt een wit tafelkleed met bloemen en eten. Ze kijken naar de tafel en enkele van hen pakken iets te eten.

Terugblik ELEMENTS 2024

Afgelopen weekend was het laatste weekend van ELEMENTS 2024. Samen met 10 andere kunst- en cultuurinstellingen vierden we onder deze noemer een maand lang de diversiteit en kwaliteit van de hedendaagse kunst in de Euregio.

Op 23 mei kwamen we als ELEMENTS partners samen bij Jester in Genk. Een maand later sloten we af tijdens de Open Studios bij de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

Bij SCHUNCK kon je tijdens ELEMENTS komen kijken bij de tentoonstelling van Alevtina Kakhidze, Frictions Festival en de Dag van de Architectuur. Alevtina Kakhidze’s werk is nog t/m 1 september te zien in de vitrine en op de tweede verdieping van het Glaspaleis. In de Sint-Pancratiuskerk toont Alevtina werk van veertien hedendaagse Oekraïense kunstenaars.

Terugblik Frictions Festival

Op 13 juni presenteerden ‘PAND en SCHUNCK een nieuwe editie van Frictions Festival, onder de noemer ‘Collecting Friends’. Het was een avond vol bijzondere indrukken en ontmoetingen, met performances, een installatiekunstwerk, improvisatie-set met muziek, en een projectie met werken van verschillende kunstenaars. Ook kwam Koos Buster langs om vrienden te maken en inspiratie op te doen voor zijn serie keramieken borden, die hij voor de SCHUNCK-collectie gaat maken.

Man met pet speelt de klarinet.
Man en vrouw schudden elkaars hand en lachen naar de camera.

Tijdens deze avond zijn bovendien twee nieuwe tentoonstellingen opengesteld voor publiek. De tentoonstelling van Curator voor een keer, samengesteld door de Vrienden van SCHUNCK, in de Aad de Haas-zaal. Daarnaast opende de tentoonstelling van Driver’s Seat, de jongerengroep van SCHUNCK, die ook een selectie maakte uit de SCHUNCK-collectie. Hun selectie kreeg de naam 'SeX WAR MOTHeR'. Lees hier meer over beide tentoonstellingen.

Expositie met schilderijen uit de collectie van SCHUNCK in de Aad de Haas zaal: een ruimte met grote  ramen. Bezoekers staan in de ruimte en kijken naar de kunstwerken.
Twee leden van Driver's Seat staan bij een schilderij en geven een rondleiding aan een grote groep mensen. Op de achtergrond is een grote trap te zien. Het schilderij toont een oranje vlak met de tekst: "Sex, War, Mother".

Terugblik Dag van de Architectuur

In het kader van de Dag van de Architectuur hebben we ons dit jaar via het landelijke thema 'Ruimte maken' op herbestemming van kerken gericht. Ook hier kwam het euregionale aspect uitgebreid aan bod.

Op vrijdag 14 juni schetste Roel De Ridder in zijn lezing ‘Architectuurkwaliteit bij herbestemming van Vlaamse parochiekerken’ de situatie in Vlaanderen. Als inleiding gaf curator Sander van Daal door diverse voorbeelden een impressie van herbestemmingen van kerken in Nederland en Duitsland.

Spreker praat in de microfoon, staat voor een presentatiemeubel en een projectie van foto's van een kerk.

Tijdens de bustour op zaterdag 15 juni gingen we op pad en verkenden we drie voorbeelden van herbestemmingen van kerken in Heerlen, Geleen en Mönchengladbach. Het programma was een vooruitblik op een nog uit te werken project van SCHUNCK in het najaar van 2025, waarin de omgang met het leegkomende, euregionale religieus erfgoed centraal zal staan. Elke kerk getuigt van het rijke religieuze verleden en de waarde van architecturaal erfgoed in onze regio. Onder het motto ‘Herken de waarde van je geschiedenis om ruimte te maken voor hergebruik in de toekomst’ onderzochten we hoe deze gebouwen nieuw leven ingeblazen krijgen.

Binnenkant van kapel met bakstenen muren en glas-in-loodramen. In de ruimte staan lange tafels waar mensen zitten en luisteren naar een presentatie.
Bezoekers lopen in de hal van een gebouw tijdens de Dag van de Architectuur.
Bezoekers staan in een gebouw. Op de wand hangt een collage van tientallen portretten van verschillende mensen.