Frictions Door Anne Jannes

Frictions editie #5 – The recap

26 Apr 2024

Op 26 april was Frictions Festival terug bij SCHUNCK Glaspaleis. Tijdens deze speciale editie blikte SCHUNCK terug op de afgelopen vier edities.

Alle samenwerkende partijen kwamen samen voor een avond vol muziek, voordrachten, performances en film. Literatuurplatform PANDA, lhbti+-organisatie Queer Parkstad, de jongeren van Outpoet en hiphopplatform Kool Cult bundelden hun krachten voor een one night only editie van Frictions Festival.

Muziek 
De avond werd opgeluisterd door een mix van muzikaal talent. Outpoet, in samenwerking met stichting Raising Grounds, presenteerde Hence The Bravery, een band die doorbrak in de monotone dagen van pandemische lockdowns. Ze mixen pop-punk, grunge en andere alternatieve genres om de jeugd te inspireren en te laten genieten van stevige muziek. Bezoekers konden genieten van Hence The Bravery in het (bijna gloednieuwe) Atrium van SCHUNCK. Dj-fenomeen DJ Dreyaz bracht de avond samen met een muzikale samenvatting van de afgelopen vier edities van Frictions.

Poëzie en film 
Het Belangrijke Genootschap, de talentengroep van PANDA voor jonge makers, deelde hun werk in voordrachten met het publiek op de eerste verdieping van het Glaspaleis. Ook publiekslieveling De Huilende Sjaal maakte een comeback. Op deze verdieping vond ook, in samenwerking met Queer Parkstad, een filmvertoning van de documentaire Verstoten plaats – geregisseerd door Claire Slingerland. De documentaire vertelt het verhaal van dak- en thuisloze regenboogjongeren in Nederland. 

Skate jam 
Skatecollectief Loose Ankles kwam terug voor een residency met een nieuwe ramp. Ditmaal lieten ze voor de Pancratiuskerk hun kunsten zien. De foto’s van Frictions X Kool Cult die fotograaf en skater Miko maakte, waren te zien op het grote buitenscherm van het Glaspaleis.

Nieuwe tentoonstellingen en performance 
Tijdens Frictions Recap werden vier nieuwe tentoonstellingen bij SCHUNCK opengesteld. Er is nieuw werk van Lizzie Veldkamp in het kader van Dreaming Out Loud op de eerste verdieping, een nieuwe selectie kunstwerken in het kunstdepot gekozen door Nancy Nijsten namens hulpgroep Een hart voor een ander en het werk Shuttlecock van Jean Tinguely in het Atrium. Ook opende de bijzondere tentoonstelling in twee delen van de Oekraïense kunstenaar Alevtina Kakhidze. In de vitrine van SCHUNCK Glaspaleis presenteert zij 'Windows, signs of peace' en in de Pancratiuskerk laat ze werk zien van 14 andere kunstenaars uit Oekraïne onder de titel 'What hinders a sermon becomes one'. De avond werd afgesloten met een performance van Alevtina Kakhidze in en rondom de vitrine.  

Frictions Opening Schunck 2024
Frictions Opening Schunck 2024