Schunck Museumprogramma 23 24

SCHUNCK presenteert nieuw museaal programma 2023/2024

Vers in het nieuwe jaar onthult SCHUNCK Museum het programma voor 2023/2024, dat in het teken staat van nieuwe perspectieven, iconische kunst en verbinding. 

Met de programmering voor het nieuwe seizoen richten we ons op lokaal en nieuw talent, maar ook politiek geëngageerde kunstenaars en iconen uit het verleden. Zo is er het werk van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely, Alevtina Kakhidze uit Oost-Oekraïne en van Quentley Barbara, geboren op Curaçao. Hun ervaringen en persoonlijke reizen krijgen vorm in tekeningen, installaties en schilderijen.

Over Heerlen

In samenwerking met Stedelijk Museum Schiedam betrekken we beeldend kunstenaar Koos Buster bij de vraag wat inwoners van Heerlen ‘niet zo leuk’ vinden aan de stad. Daarnaast is tot en met 10 maart de tentoonstelling Levenslang: 10 jaar David Bade in Heerlen te zien, waarin de optelsom van tien jaar creativiteit met en over Heerlenaren gestalte krijgt. Zoals altijd krijgt nieuw talent ook komend seizoen een platform, in de series Dreaming Out Loud, Euregional Prize for Architecture en Driver’s Seat.

Andy Warhol

In het najaar van 2024 openen we in samenwerking met The Andy Warhol Museum in Pittsburgh (VS) een tentoonstelling over Andy Warhol. De tentoonstelling Vanitas werpt nieuw licht op het werk van de kunstenaar en legt de focus op de rol van religie in zijn leven en werk. Vanitas toont een honderdtal werken en persoonlijke archiefstukken van Warhol, die gezien wordt als de leidende figuur van de pop art-beweging. Met deze tentoonstelling stellen we opnieuw het werk van een icoon uit de hedendaagse kunst tentoon, in navolging op de exposities Basquiat: The Artist and his New York Scene en Keith Haring: Grace House Mural. We zoeken als museum bij het opzetten van een tentoonstelling altijd naar onverwachte of onvertelde verhalen van de kunstenaars die voor een bijzondere invalshoek zorgen.

Atrium en Kunstdepot 

In het Atrium, de nieuwe vleugel van het museum, is momenteel het bijzondere werk van Heerlenaar Nic. Tummers te zien. De beeldend kunstenaar en architectuurcriticus pleitte zijn gehele werkzame leven voor meer ‘socioruimte’. Zijn interdisciplinaire benadering van beeldende kunst, architectuur en stedenbouw is anno nu nog steeds een inspiratie voor velen. De tentoonstelling brengt heden en verleden samen door een nieuwe generatie kennis te laten maken met Tummers’ ideeën, plannen en ontwerpen. In het andere deel van de nieuwe vleugel, het Kunstdepot, presenteren we structureel twee tentoonstellingen. In twee van de drie ruimtes binnen het Kunstdepot zie je als bezoeker een deel van de vaste collectie, met een steeds wisselend thema. In de derde ruimte is er een aldoor veranderende gasttentoonstelling, onder de noemer ‘De keuze van’. De serie wordt afgetrapt door Emile Roemer, die zijn selectie uit de collectie SCHUNCK toont.

Bekijk het gehele museumprogramma hier: